Nem telik jobban a depónia, mint azt az eredeti tervek előírták – többek között ez is kiderült a Rekultív Kft. szerdai beszámolójából a képviselőtestületi ülésen. Emlékezhetünk, a cég tavalyi jelentését nem fogadta el a helyi testület, pont a telítettségi adatok hiánya miatt. Most azonban kölcsönös volt a megelégedettség. Az ülésen a biogáz erőmű késése és finanszírozása is terítékre került.

A cég jelentése alapján 2007-ben 85.062 tonnát, 2008-ban 99.914 tonna hulladékot szállítottak be a jánossomorjai lerakóba. Ennek 5-6 százaléka származott más régiókból. A lerakó engedélye évi 152.032 tonnára szól, tehát az engedélyezett kapacitás 2/3-át sem használta ki a cég.

A komposztálás és a szelektív gyűjtés megnövekedése (utóbbi 171 százalékkal) miatt 2008-ban arányaiban kevesebb lett a közvetlenül lerakot hulladék mennyisége. Mint ismert, 2006-ban, a depóniát érintő vizsgálatok szerint kétszer gyorsabban telt a lerakó a vártnál.

A testület most személyesen is meghallgatta Hancz Attila cégvezetőt, mivel tavalyi beszámolójában e fenti adatokat nem jelezte a cég. A vezető most orvosolta a hibát és a képviselők kérdéseire is válaszolt.

A szintén 2006-os küföldi szemétbehozatali botrányra kitérve elmondta, akkor a tisztázatlan jogszabályi háttér miatt hozta be a hulladékot a cég, ám akkor is engedélyekkel. már azonban megszűnt a szemét behozatala, sőt, inkább innen visznek külföldre. Hangsúlyozta azonban, hogy mindkét esetben újrahasznosítható hulladékokról volt szó.

Tolmácsolt

A képviselők felkérték a céget, hogy figyeljenek oda az utcai kukák pontosabb visszatételére, főként a főutcán, ahol a kamionok szele gyakran feldönti az út széléhez rakott edényeket. Kérték azt is, hogy a dolgozók szedjék össze az edény ürítésekor gyakran kiboruló szemetet.

Újra megpróbáltak megoldást találni a Szőke tó meletti, vagyis a depónia közelében fekvő, 86-os útról nyíló parkoló áldatlan állapotára is. A rendszeresen kisebb illegélis hulladéklerakóra hasonlító parkoló tisztán tartásáért a kezelő Magyar Közút Kht. felelős, ám a Rekultív Kft. és az önkormányzat is rendszeresen közreműködik a takartásban – kevés sikerrel.

A szentpéteri templomtérre egy harmadik műanyagpalack-gyűjtő konténert kért a testület, ezen kívül megkérték a céget, hogy az idén esedékes szenyvíziszap-szállítást ne a városon át vezető utakon tegyék, hanem használjanak földutakat, ne okozzanak kellemetlenséget a lakosságnak.

A cégvezető elmondta, tolmácsolja az illetékesek felé a gondokat, és eleget tesznek a kéréseknek.

Továbbítások

Az ülésen meghallgatták Fazekasné Kálmán Editet, a Magyar Posta Zrt. képviselőjét is, aki beszámolt a helyi posta működéséről. A hozzá intézett kérdések között szerepelt, hogy a hivatalban árúsított termékek vegyeskereskedés-jelleget kölcsönöznek a postának, és hosszabbá teszik az amúgy sem rövid csekkfeladási várakozást. E mellett arról is érdeklődtek a képviselők, hogy a pusztasomorjai fiók megszűnése óta nem jelentkezett-e olyan vállalkozó, aki bizonyos postai szolgáltatásokat üzemeltetne a városrészen, és ha igen, ad-e erre lehetőséget a Zrt. Fazekasné válaszul elmondta, főként a csekkfeladás jelentett gondot az ott lakóknak, ám ezt mára a kézbesítőnél is megtehetik, amivel, mint fogalmazott: még kényelmesebbé tették a lakók számára a pénzbefizetést. Volt olyan képviselő, aki örömmel, és újdonságként üdvözölte ezt a 2007 március óta működő szolgáltatást.


Csúszik a biogáz-erőmű

A Hanság Biogáz Kft ügye is terítékre került. Mint ismert, a cég Jánossomorja és Mosonszolnok összefogásával, két magánszemély közreműködésével jött létre. Most részükről Szeiffert Zoltán és Horváth István számolt be a testületnek az eddigi helyzetről.

Ahogy arról korábbi híradónkban is beszámoltunk, már most minimum fél évet maximum kilenc hónapot csúszik a városunk határába tervezett biogáz-erőmű beruházásának kezdete, jogi és földvásárlási akadályok miatt. (2008 decemberében a Kft. beadta a környezetvédelmi engedélyeztetési tervdokumentációt, ám erre csak 2009 márciusában érkezett válasz: A környezetvédelmi felügyelőség hiánypótlást kért. Ezek főként olyan jogszabályi változások miatt adódó pótolnivalók voltak csupán, amik később váltak volna esedékessé, de előbbre hozták őket. Ám ezek is elkészültek és bekerültek a hivatalhoz, az építtetők pedig várják a kedvező elbírálást.)

A vártnál később, de az eredeti, a szenyvíztisztító melletti területre építenék a biogáz-erőművet, a jánossomorjai szennyvíztelep mellett. Az ősszel kárpótlási liciten értékesített táblából nem egész három hektárhoz jutottak a biogáz erőmű építtetői, és remélik, el is fér majd rajta az építmény. Ha nem, akkor földvásárlásokra lesz szükség, ami tovább halaszthatja a befejezést. Azt is csak remélik, az egyelőre osztatlan táblából ezt a közeli részt sikerül majd megszerezni.

A biogáz-erőművet a Jánossomorja és Mosonszolnok által alakított Hanság Biogáz Kft hozná létre. Ám a beadott tervek engedélyeztetésének jogi procedúrája is hosszabbá vált a tervezettnél, pár, a vártnál korábbi szakaszban bekért engedély miatt.

Fél pénzen

A mostani testületi ülésen azonban már a konkrét pályázat beadásáról is döntöttek a képviselők. Míg eddig csak azt tudták, hogy az Európai Unió kiemelten támogatja a hasonló projekteket, nemrég konkrét pályázatot is kiírt a Környezet és Energia Operatív Program. Itt szeretne pénzt nyerni a helyi biogáz üzemre a Kft.

A várhatóan közel 400 milliós költségvetésű beruházásra a felét, 200 milliót várnának, a fennmaradót a tulajdonosok részesedésükkel arányosan teremtenék elő. A Hanság Biogáz Kft-ben Mosonszolnok és Jánossomorja vesz részt, két kisebb szakmai befektető magánszemély mellett. A tagok az erőmű hasznából részesedésüknek megfelelően kapnának. Ez optimálisan évi 55 millió forintot hozhatna Jánossomorjának.

A hő is értékesítve

A befektetők elmondták, sikerült megállapodniuk a Leier Hungáriával, így az üzem termelte hőenerigát a cég vásárolja meg, így azt egy hőkábelen juttatják majd el a helyi betonüzemig. Eddig csak a megtermelt villamosenergia értékesítésére kötött megállapodst a cég, a hő eladása így újabb előrelépés.

“Olyan lassan készül el, hogy…”

A testület döntött az épülő strandhoz vezető utca nevéről is, melyet – nem túlbonyolítva – Strand utcának kereszteltek el. Bár az évek óta akadozó beruházásra utalva viccesen elhangzott a Luca Széke utca változat is.

Döntöttek arról is, hogy idén az Iskola utca burkolatának felújítására pályázik a város, 50%-os, azaz több mint 7 milliós önrész mellett.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-