A bérmálkozók idén a pusztasomorjai templomban vehették fel a szentséget, amit Vereczkey Tamás prelátus atya 26 nyolcadik osztályosnak szolgáltatott ki. Ebben az évben felnőttek nem pótolták a szentség felvételét. Az elmúlt évekhez képest egyre kevesebben bérmálkoznak Jánossomorján.

A bérmálás szertartása az olajjal való megkenés, a kézrátétel és az ezt követő ima. A bérmálkozók a Szentlélek hét ajándékát kapják meg, ezek a bölcsesség, az értelem, a jótanács, a tudomány, a lelki erősség, a jámborság és az istenfélelem. A bérmálás után a hívő nagykorúnak számít és alkalmassá válik a hit terjesztésére.

Az elmúlt évekhez képest egyre csökken a bérmálkozók száma, bár tavaly is csak a felnőttekkel együtt lépték túl az idei létszámot. (Tavaly, felnőttekkel együtt is 29-en, 2007-ben 43-an, míg 2006-ban 39-en bérmálkoztak) A tapasztalatok szerint sajnos sokan még a vasárnapi templomba-járással is felhagynak a bérmálkozás után, pedig ez nem valaminek a befejezése, sokkal inkább a keresztény nagykorúság kezdete.

Áldozás

27 gyermek járult első szentáldozáshoz városunk templomaiban múlt vasárnap délelőtt. Szentpéteren négyen, Szentjánoson 16-an, Somorján pedig heten. Az Oltáriszentségben az Úr Jézust veszik magukhoz ekkor a gyermekek. Elsőáldozó az lehet, aki három évig folyamatosan részt vesz hitoktatáson, valamint rendszeresen jár a vasárnapi szentmisékre. Az elsőáldozók fehér ruhát viselnek, ami lelkük tisztaságát jelképezi, hiszen csak tiszta lélekkel vehetik magukhoz Jézust.

I.-V.V.

-hirdetés- -hirdetés-