Az alsósok a parkban, játékokkal, versenyekkel, a két legfelső osztály pedig városi akadályversennyel töltötte a tanításmentes madarak és fák napját. A hatodikosok a közeli Fertő-Hanság Nemzeti Parkba, a sarródi Kócsagvárba látogattak el. Az ötödikesek pedig az eddigi, nagyerdei helyszínt felváltva a Lókertben ismerkedtek a természettel.

A diákönkormányzat által szervezett túra több mint tíz városi állomása között ingáztak a hetedikesek és nyolcadikosok csapatai, jól és kevésbé fényesen teljesítve a tanárok által kirótt feladatokat. Melyek között akadt teszt de például kavicskeresés is a medence alján. Érdekes feladatnak bizonyult az is, ahol a diákok tíz eldugott tárgyat kereshettek meg a csarnokban. Majd a megtalált helytörténeti könyvek, prospektusok, de például egy győri édesség vagy egy cserép tavaszi héricsről (!) ki kellett találniuk, melyik tanáruk szülőhelyét rejti a tárgy.

Az alsósok sorversenyekkel és játékokkal töltötték a napot a szentpéteri gödörben, ahol a legnagyobb szenzáció az volt, hogy a fiúk csapata sorozatos vereséget szenvedett a lányoktól kötélhúzásban.

Természeti programok is

A hatodikosok a sarródi Kócsagvárba látogattak, ahol a nemzeti parkkal ismerkedhettek meg. Ez az iskola hagyományos, éves programja, így minden évfolyam iskolás évei alatt ellátogathat ide, hogy megismerje a közvetlen környezetünkben fekvő védett természeti értékeket.

Az ötödikesek az egyre formálódó Lókert parkjában töltötték a délelőttöt. Itt Balsay Sándor irányításával erdészek mutatták be nekik a környék madarait, sőt, ha szerencséjük volt, akár a madárfogó hálóba is találtak egy-egy példányt a fotókon látható énekesmadarakból. De a közeli erdőben a növényzet tanulmányozására is alkalmuk nyílt a kicsiknek, már amennyi időt a rengeteg szúnyog hagyott a szemlélődésre. A nemrég kialakított kis pályákon focizhattak is azok, akik nem fáradtak el.

Az iskola már minden évben eddig a nagyerdei erdészház udvarán tartotta e rendezvényt. Itt a gyerekek egy kicsit kevésbé település közeli állít és növényvilágot is megismerhettek. Idén azonban a Lókert adott otthont a csoportoknak, mert ide könnyebben eljuthatnak a diákok.

Az ünnepről

1902-ben, Párizsban állapodtak meg az európai országok arról, hogy a hasznos szárnyasok védelmének szentelnek egy napot az iskolákban. Ezt 1906-ban törvényben is kimondták, hogy felhívják a lakosság és főként az ifjúság figyelmét ezen értékeinkre. E napot a világon először Chernel István ornitológus szervezte meg, 1902-ben, Magyarországon.

HT
-hirdetés- -hirdetés-