Kétszer több résztvevővel rendezték meg az idei jánossomorjai cane corso kutyatalálkozót, mint tavaly. A helyi kutyaiskola területén ezúttal egész hétvégén együtt sátoroztak az ország különböző pontjairól érkezett kutyatulajdonosok, akiknek kiképzők segítettek kedvenceik idomításában, nevelésében.

Összesen száz körül volt a résztvevők száma a hétvége folyamán a cane corso táborban. Ez az idei volt a második jánossomorjai találkozó a fajta képviselőinek. A gazdik egy internetes fórumon keresztül találják meg egymást, személyesen csak itt találkoztak.

Őrző-védő feladatok, de a legalapvetőbb engedelmességi feladatok megtanításában is segítettek a kiképzők a kutyatulajdonosoknak. A cane corso általában könnyen és gyorsan tanul, ráadásul barátságos is.
„Szerintem az emberekben él egy sztereotípia, hogy ezek harci kutyák, és nem lehet velük bánni, így szerintem fontos, hogy megmutassuk, hogy igenis kezelhetők, szerethetőek, családban élnek.” – mondja Tóth Márta. Ők például egy dél-alföldi faluból érkeztek ide a kutyájukkal, de vannak itt még debreceniek is.

A helyi kutyaiskola hetente kétszer tart foglalkozásokat, szerdán és szombaton 17 órakor, természetesen nem csak cane corsóknak, bárki részt vehet rajtuk a kutyájával. Kiképzőre most már nem kell költeniük, ezt megoldja az iskola helyi vezetője, Fehér János, egy alsóörsről idejáró kiképző segítségével.
“Aki egy kicsit is szereti a kutyját, az elhozza a foglalkozásokra.” – vélekedik Fehér János. Ugyanis itt, mint mondja, kutyák között lehet kedvencünk és szocializálódik, vagyis megtanítják viselkedni. Az a tervük, hogy nemcsak a város szélén lévő pályájukon, hanem a városban, a járókelők szeme láttára is tartanak képzéseket, hogy az emberek láthassák, hogy kutyáik az utcán sétálva is fegyelmezettek és csak a gazdájukra figyelnek.

Az iskolát saját költségükön tartják fenn a kutyasulisok, saját pénzből veszik a kiképzéshez szükséges eszközöket, és a füvet is maguk nyírják a hatalmas pályán. Legközelebb a gyereknapon tartanak bemutatót, azt mondják, a gyerekek sokkal hálásabb közönség, mint a felnőttek. A doborgazszigeti gyermektáborba is terveznek egy látogatást. De meghívást kaptak például a barbacsi falunapra is.

jakabviktoria

 

-hirdetés- -hirdetés-