Egy hetes rendezvénysorozatának végére ért a Mediawave lelkes szervezőcsapata. A győri központú nemzetközi fesztivál helyi programjai között például a somorjai mákosrétest is megkóstolhatták a kilátogatók és Sós Antalegykori kecskedudás életébe is bepillantást nyerhettek az érdeklődők, de több más különlegességgel is találkozhatott, aki a Kozma Galériában vagy annak környékén járt a héten.

Az egykori pusztasomorjai énekes-kecskedudás életéről és munkásságáról tartott csütörtökön előadást Takács István népzenész. Többek között az is kiderült, hogy Sós Antalautodidakta módon tanult dudálni és a szokásostól eltérő ujjrenddel játszott hangszerén. Hagyományát az előadó is követi és ő is így használja kecskedudáját. Takács István egyébként amellett, hogy Sós Antal életét kutatja, dalok gyűjtésével is foglalkozik.

„Nagyon sok dudanótát sikerült gyűjteni, holott amikor 1993-ban elkezdtem, akkor már lebeszéltek, hogy úgysem fogok semmit találni.” – mondta – „Ahhoz képest rengeteg dudanóta jött még össze, olyan is, amit nem is hallottam még máshol, tehát még mindig van mit gyűjteni.”

Régi hagyományt elevenített fel a Tititá Néptánccsoport is, amikor a szentjánosi parkban májusfát állított a városnak. „Ezen a környéken ez egy elterjedt szokás volt, ami sajnos az utóbbi időben eléggé visszaszorult.” – mesélte Molnár Tamás, művészeti vezető – „Mi gyakorló néptáncos korunkban, még legénykorunkban nagyon sokat állítottunk, ezt a  szokást most megpróbáljuk itt is visszahozni, legalább egy fa erejéig. És reméljük, hogy kibírja ezt az egy hónapot.”

Szombaton délelőttre rétes fesztivált szerveztek, amin hamar elfogyott a hagyományos somorjai mákos édesség. Délután a zeneiskola hangszeres diákjai és táncosai adtak műsort, majd a nyugdíjasklub és a fúvószenekar is fellépett. Kora estére padlizsánvágásra invitálták a közönséget, amit aztán a Tititá Néptáncsoport tagjai bonyolítottak le. Itt disznóvágáshoz hasonló körülmények között egy padlizsánnal „végeztek”.
Este a költészet napjára készült zenés műsort láthatták az érdeklődők, kibővítve több zenével, ez alkalommal valóban az utcára ejtett versekkel.

A Mediawave programjait egy külön erre az alkalomra összeállt szervezőcsoport vezényelte le a Kozma Galériában és a szentjánosi templomtéren.
Glázer Norbert, a szervezőcsoport tagja elmondta, elégedettek az érdeklődéssel. „A héten látogatóból nem volt hiány szerencsére, minden napra jutott program is, úgy érzem, hogy minden korosztálynak és mindenféle érdeklődési körnek megfeleltünk.”

A hét folyamán filmeket nézhettek, kézműveskedhettek, sőt a fényírás technikájával is megismerkedhettek az érdeklődők. De volt rongybaba-kiállítás és táncház is. Az egyhetes rendezvényt szombat este a Latin Spirit Trió zárta másfél órás koncertjével.

I.-V.V.

-hirdetés- -hirdetés-