Több mint száz kisdiák szavalt, mesélt szerdán a központi általános iskola termeiben. A környék iskoláiból érkezett tanulók az évenként megrendezett körzeti vers és mesemondó versenyen mérték össze tudásukat, a költészet napja alkalmából. A verseny után a gyerekeket különböző foglalkozásokkal is várták a szervezők.

Sok új, modernebb mesével, verssel is készültek a gyerekek a körzeti szavalóversenyre szerdán. Az évenként más-más helyszínen rendezett megmérettetésnek idén a Körzeti Általános Iskola adott otthont, nem utolsó sorban a városi emlékévhez is kapcsolódva.

Három környékbeli és a két helyi intézményből összesen 105 gyermek érkezett, akik évfolyamonként három kategóriában, versben, verses mesében és mesében mutathatták meg tudásukat a zsűriknek. Akiknek egyébként kellemes meglepetést is okoztak a kicsik, hiszen többségében magas színvonalú előadásokkal érkeztek. Sokan mellőzték a népszerű, régi meséket és inkább újabbakat választottak, és volt, akinek sok segítség sem kellett, hiszen jórészt egyedül készült.

Akik kiszavalták magukat, azok sem unatkoztak, hiszen különböző foglalkozások várták a gyerekeket. Szőhettek, fonhattak a kézműves teremben, a számítógéppel is ismerkedhettek, rajzolhattak, de belekóstolhattak a néptáncba is.

A szavalóverseny az április 11-i költészet napi rendezvények tetőpontja volt az iskolában. Korábban házi fordulókban választották ki az itt indulókat, de évfolyamonként is foglalkoztak egy-egy költővel a diákok, az ünnepre készülve.

Nagyné Kő Mária versenyszervező elmondta: – „Azt vesszük észre, hogy a későbbi korosztályokban már szűkül a költészet iránt érdeklődők köre. Ezért szeretnénk, ha e verseny hagyománya a felső tagozatba is átgyűrűzne, lehet, hogy lépéseket is teszünk ez ügyben, hogy a felsősök ezt a hagyományt tovább vigyék.

A felsőben ugyanis nem rendeznek efféle versenyeket, pedig a pedagógusok szerint talán ez is segíthetne abban, hogy ne távolodjanak el a felsősök a versektől, meséktől.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-