Napkollektorok a családi házakban és hibrid autók. Nem csak a pályázati lehetőségekről, de fejlődés lehetséges irányairól is beszéltek az érdeklődő vállalkozóknak az előadók a Leader-egyesületek szerdai konferenciáján a jánossomorjai Kozma Galériában.

 

„A kőkorszak sem úgy ért véget, hogy elfogyott a kő. A kőolajkorszak sem így ért véget, de kimondhatjuk, hogy véget ért.” – Ezzel a gondolattal nyitotta meg előadását Fűzfa Zoltán, aki a Leader-konferencián a környezettudatos életmódról és a térségen belüli együttműködések fontosságáról is beszélt.

Az olajválság és a pénzügyi krízis következményeivel nem csak globális, de helyi szinten is meg kell birkózni. Ezért tartott konferenciát a az országos és a Mosoni Sík-Szigetköz Leader Egyesület Jjánossomorján. A régiós összefogáson alapuló szervezetnél közel 300 milliós pályázati forrás nyílik meg a második negyedév végén, melyeken a térség vállalkozói, szervezetei de akár önkormányzatai is indulhatnak majd.  Hogy minél jobban oldjuk meg ezek segítségével a gazdasági válság okozta gondokat: Ezért hívott meg több előadót is Jánossomorjára a szervező csoport.

Túra és hitelek

A nem túl sok érdeklődő hallhatott a lehetőségekről, aminek egyik alapja a régió turisztikája lehet, hiszen a válság miatt egyre több európai választ közelebbi célpontot nyaralásához. Nőtt a szlovák, cseh és a magyar turisták száma is a Szigetközben.

A vállalkozók számára biztosított segítségről, például a hitellehetőségekről is beszélt a Vállalkozásfejlesztési Egyesület képviselője, de egy regionális takarékszövetkezet is bemutatta a pályázatokhoz nyújtható finanszírozási hitellehetőségeit. Több érdeklőd tervezi kihasználni a pályázati lehetőségeket terveihez, ám tisztában vannak az utófinanszírozásos pályázat nehézségeivel is. A Lipótról érkezett Fazekas László például elmondta, bár készül a pályázatokra, azért is jött el városunkba, de ismeri a nehézségeit, bonyolultságát és a hosszadalmasságát is. „Ez annak való inkább, aki amúgy is megcsinálná az adott projektet, de van ideje kivárni az sokszor lassan érkező állami támogatást.

Környezet-tudatosítás

A szervezők azért bizakodnak abban, hogy a finanszírozás témakörben hallottak bátoríthatják a pályázókat arra, hogy belevágjanak egy projekt megírásába. Grundtner Gábor az est levezető elnöke elmondta: „Ha csak két-három embert megfogtak ezek az előadások, akkor már megérte! Ez azért is hangsúlyos, mert itt nyilván nem is minden a pénzről szól: vannak olyan dolgok, mint például a megújuló energiáknál, ahol inkább a szándék és a felvilágosítás az elsődleges.

A legnagyobb figyelmet valóban a környezetbarát technikák alkalmazása vívta ki. A több más mellett ökoparkot és túraprogramokat is szervező Pisztráng Kör Egyesület maga is fontosnak tartja a megújuló energiaforrások alkalmazását. Vezetője, Fűzfa Zoltán arra ösztönözte a hallgatóságot, maguk is igyekezzenek megújuló energiaforrásokat alkalmazni, akár a Leader-pályázatok segítségével is. Hiszen, mint mondta, szomorú, hogy a mai elképzelések a gazdaság élénkítésére mind a meglévő fogyasztói társadalmat ösztönzik, nem előre mutatnak. „Például Németországban az autóvásárlást támogatják most, mintegy válságból való kilábalásként. Ezzel egyúttal tehát azt a fogyasztói társadalmat tartják életben, ami ennek a problémának a gyökere. Pedig itt abszolút gyökeres változások kellenek, és nem azok mellett a politikai gondolatok mellett, amik jelenleg, globálisan színen vannak. Amikről én beszéltem, az még abszolút a felszín alatt kopog. De ide fog érni.”

E mellett a térségben élő szervezetek minél szorosabb együttműködésének fontosságáról is beszélt az előadó. Mint mondta, együttműködésekkel olyan pályázatokat is el tudtak érni, amik amúgy lehetetlennek bizonyultak volna.

Bemutattak egy hibridautó-modellt, és egy napkollektort is, ami hetven fokos volt még a hideg felhős délutánon is. Ez a hőmérséklet kiválóan alkalmas padlófűtésre és vízmelegítésre is. Erre mutatott rá előadásában Rum Ferenc az Energiamentők Kft. munkatársa. Mint mondta, az emberek gondolkodásmódján kellene leginkább változtatni ahhoz, hogy elterjedjenek ezek a technikák, hiszen egy plazmatévé árából már akár meg is vásárolhatjuk a vízmelegítéshez szükséges eszközöket. A napenergiát használó berendezések ára ráadásul éveken belül megtérülhet. Egy teljesen megújuló energiaforrásokat használó ház felépítése ugyanakkor csak 20%-kal kerül többe, egy normál építésűénél.

HT

-hirdetés- -hirdetés-