Kiemelkedőnek ítélték a jánossomorjai Aranykapu Óvoda munkáját a megye több pontjáról érkezett szakemberek. A csütörtökön rendezett szakmai napon a mesélés módszereiről hallottak és tanulhattak is egyben a résztvevők.

Kiemelkedő munka folyik a helyi óvodákban, mégpedig a mesefeldolgozás terén. Ezt mutatták meg a jánossomorjai Aranykapu Óvoda munkatársai a környék több mint harminc szakemberének.

Példa a helyi intézmény

A megnyitóra az ovisok körjátékokkal, az óvónők kórusa pedig szigetközi népdalcsokorral készült a vendégeknek, akiket Dr. Kurunczi Károly polgármester köszöntött. Televíziónknak elmondta: „A programok között volt alkalmam néhány óvodavezető hölggyel pár szót váltani, mindenki csak ámulja és bámulja a jánossomorjai Óvodák helyzetét, ez nekünk nagyon jó érzés.” Mint mondta, az elismerés nem csak a pedagógusoké és az önkormányzaté, hanem a városé is.

Ezután a vendégek megismerhették a tagintézményeket is, bepillantást nyerhettek az ott folyó munkába, tippeket kaphattak saját tevékenységükhöz is.

Eljátszott mesék

Az Aranykapu Óvoda módszere szerint egy mesével két héten át foglalkoznak a gyerekek. Lerajzolják a szereplőket, megismerik a környezetet, jeleneteket játszanak el a történetből. Ezzel több téren is fejlesztik készségeiket, tudásukat. A módszert a drámapedagógiából merítve dolgozták ki az óvónők.

Schwartzné Varga Mónika, az Aranykapu Óvoda vezetője elmondta: Az óvodánk erősségét szeretnénk ma bemutatni: a mesét és dramatikus játékot, a mesefeldolgozás módját. Úgy gondolom, hogy nagy igény is van rá, mert nem egyszerű a módszere, ezt is meg kell tanulni, be kell gyakorolni.

Hatásos bábjáték

Természetesen a bábozás is fontos szerepet kap minden mesénél, a kicsik örömére. Ebből is bemutatót tartottak a szentjánosi óvoda pedagógusai.

Szabóné Oláh Márta, a megyei művészeti munkaközösség vezetője szerint látszik, hogy az itteni óvodapedagógusok nagyon szeretik azt, amit csinálnak. „Látszik, hogy nagyon tehetségesek ebben, tehát nagyon jól választottak gyakorlatilag, és nem másodlagos, hogy él egy igen jól működő összefogás, amivel örömmel dolgoznak és azt az örömet a gyerekek is érzik.”

Fazekas Istvánné, Mosonmagyaróvár Környéki Munkaközösségének vezetője pedig maga is tanulni érkezett. „Nálunk is a kiemelt terület a mese vers, a marionett bábcsoportunk híres, ismert, és személy szerint én is elhoztam a bábmunkaközösség vezetőt, hogy az itteni tapasztalatokat otthon is hasznosítsa.”

A szerdai szakmai nap egy háromállomásos sorozat része volt, amit a művészeti nevelés programjának és az ezért alakult országos egyesület 10 éves évfordulója alkalmából rendeztek. A mosonmagyaróvári és győri állomások mellett egyedül Jánossomorja adhatott helyet az eseménynek.

Régiségek az oviban

Más programmal is köszöntötték a helyi óvodák a hetet. A szentpéteri tagintézmény nemrég nyílt óvodatörténeti kiállítása után a rég- és a közelmúlt tárgyaiból válogattak a somorjai óvoda hétfőn bemutatott kiállítására az óvónők. A kávédarálókkal, falvédőkkel, csatos üvegekkel és egyéb hétköznapi használati eszközökkel a szülők, nagyszülők és dédik mindennapjait szerették volna közelebb hozni a kicsikhez. A megnyitó előtt olyan körjátékokat, csúfolódó mondókákat is előadtak a somorjai ovisoknak társaik, amelyek ugyancsak a múlt század első felére jellemzőek.

HT

-hirdetés- -hirdetés-