Bár a megyében még mindig több mint hétezer hektár föld áll víz alatt, levonulóban a belvíz. Megszüntették a belvízvédelmi készültséget a térségben. Jánossomorja belterületét nem fenyegette komolyabban a belvíz, ám az alacsonyabban fekvő Béke utca pincéiben megjelent a talajvíz.

Nem hivatalos mérések szerint azonban az elmúlt napokban azonban a belvíz Jánossomorján nem emelkedett.  A földeken is okozott gondokat a belvíz, ám szerencsére nem akkorákat, mint a Rábaközben – akár a közelünkben, Acsalag és Bősrákány környékén is.

Krass Dezső falugazdász elmondta, száz hektárokban mérhető a vizes területek nagysága, de ennél sokkal nagyobb az a földterület, amit nem lehet művelni a vizes talaj miatt.

Bár az előrejelzések jövő hétre is csapadékos időjárást jósolnak, a szakemberek bizakodóak: “Helyi talajvíznyomásos foltok megtalálhatók a város külterületén, főleg Hanságfalva, Hanságliget magasságában és Jánossomorján, a szeméttelep környékén. Az utóbbi napok szeles időjárása nagy mennyiségű vizet párologtatott el, és a csatornák is sok vizet vezetnek le, így várhatóan ez a probléma hét-tíz napon belül megoldódhat.”

Jelenleg a helyi mezőgazdasági munkákkal két és fél hetes csúszás állapítható meg. Hogy ez okoz-e károkat, az egyértelműen kijelenteni nem lehet – mondja Krass Dezső, hiszen a általában a természet kompenzálni szokta azt, amit elvesz.

Jópár éve fordult elő komolyabb belvíz, de évek óta nem volt hasonló. Igaz, a mostani sem  jelentősebb természeti probléma, egy-egy gazdát érint. “Ám akik nem tudják megkezdeni a munkálatokat a belvíz miatt, azok a hivatalban jelentkezhetnek. Itt lajstromba veszik őket, és az esetleg kárigényről később, a hivatalunk dönt” – mondta el Krass Dezső.

HT

-hirdetés- -hirdetés-