Rövid, de tartalmas diskurzust folytattak képviselőink a legutóbbi testületi ülésen. Amellett, hogy egyöntetűen megszavazták, lemondanak egyhavi apanázsukról, díjakat hívtak életre és közfoglalkoztatási tervet fogadtak el.

Igaz, Széchenyit nem sikerült túlszárnyalni, mindenesetre igen nemes döntést hoztak Jánossomorja vezető, akik Lang Orsolyajavaslatára felajánlották következő havi tiszteletdíjukat a város javára. Az Emlékév 2009 Bizottság civil vezetője beadványában arra kérte a testület tagjait, nyújtsanak anyagi támogatást, és ezzel követendő példát a városnak. Az egyébként önkormányzat által életre hívott szervezet ezen „akciójával” a műemlék-támogatási jegyek vásárlására szeretné ösztönözni a lakosságot. Eddig közel 300 ezer forint gyűlt össze, ami, tekintve egy-egy emlékmű egymillió forint körüli költségét, igen kevés. A képviselők felajánlásával, ami összesen mintegy 750 ezer forint körül van, már legalább egy szakrális emlék megújulhat a városban.

Tartalék okosan

Ami a pénzügyeket illeti, a képviselők módosították az előző év utolsó negyedének költségvetését is, mivel néhány bevétel csak ebben az évben érkezett be a város kasszájába. A mérleg pozitív, ami azt jelenti, hogy plusz 36 millió forintot sikerült tartalékolni.


Kiválóságaink

Egy új rendelet is született a legutóbbi megbeszélésen. Bár 2007 óta rendszeresen jutalmazza a város a legjobb pedagógusokat, ezt eddig rendeletben nem szabályozták. Az új határozatban rögzítették kik kaphatják meg Jánossomorja kiváló tanára, tanítója, óvónője, valamint az oktatási intézmény kiváló dolgozója címet. A Kulturális, Oktatási és Sportbizottság javaslatára két további díj is született, így ettől az évtől jutalmaz majd a város egy sportolót és egy kiváló tanulót is.

Ki legyen a következő?

A díjak több képviselő fantáziáját is megmozgatták. Fazekas Imre például felvetette, hogy adjanak kiváló polgári elismerést is minden évben. Elképzelése szerint ezt azok kaphatnák, akik sokat tesznek a város érdekében. A képviselők végül abban maradtak, hogy a rendeletet a későbbiekben megfelelő átgondolás után kibővítik.

Napirenden túl

Bár a testületi ülésen nem volt téma, megtudtuk, a Kulturális, Oktatási és Sportbizottság idén is 800 ezer forintot oszthatott szét a közművelődési, oktatási és sport alapra pályázók között. Idén 37 kérelem érkezett, amiből 35-öt tudott elfogadni a bizottság. Egy pályázó azért nem nyert, mert egy már megvalósult projektre kért pénzt, egy pedig azért, mert önköltséges táboroztatásra szeretett volna támogatást kapni. A legmagasabb elnyert összeg idén 40, a legalacsonyabb pedig 10 ezer forint volt.

Közhasznosak lesznek

Hosszas előkészítő munka után megszületett a város közfoglalkoztatási terve is, ami újdonság, eddig ilyen nem volt. A cél, hogy a hátrányos helyzetű álláskeresőknek újra munkát adjon az önkormányzat. Az állami ösztönzésre indult programban a foglalkoztatottak minimálbéres fizetésének 95 százalékát az állam állja, míg 5 százalékot az önkormányzatnak kell finanszírozni. Jánossomorján maximum 31 közfoglalkoztatottal számolnak, akik elsősorban szakképesítést nem igénylő feladatokat látnak majd el.

Medgyesi Kata

-hirdetés- -hirdetés-