A hagyományos ünnepi műsorral várta március 15-én a művelődési ház az emlékezni vágyókat. A korábbi évekhez képest újdonságokat nem tartalmazó program alig több mint hetven helyi lakost vonzott.

 

Wittmann Elekné még reménykeltő szavalata után a Körzeti Általános Iskola 8. b osztályos tanulói Márciusi ifjak című műsorukban a ’48 forradalom pesti eseményeit idézték meg. Lelkesen és színes műsorral készültek, kivetítővel és dalbetétekkel, de a rövid előadás a forradalom eseményeit, sokszor látott jeleneteit villantotta fel jelzésértékűen. Papp Márta tanárnő rendezésében közreműködött az iskola énekkara is. Az előadást egyébként az iskolai ünnepség keretében csütörtökön is megtekinthették az alsós és felsős diákok.

A darab után Kóbor Attila, a Körzeti Általános Iskola rajztanára mondott, érzelmeire alapozó beszédet. Hangsúlyt fektetett a forradalom és nemzeti öntudat aktualitására, és arra, hogy a gazdasági válság nehéz időszakát a nemzeti lélek segítségével hogy is kellene átvészelnünk. Mint mondta, múltunkból kell erőt merítenünk a ma problémáinak megoldásához. Beszédét meghatottan a Himnusz – zenével kísért – taktusaival zárta.

Ahogy mindig, most is a művelődési házból a szentpéteri Szabadság Emlékoszlophoz vonult a benti, nem egészen nyolcvan fősről megfogyatkozott, és nem fellelkesített nézőközönség. Itt a fúvószenekar kísérete mellett, beszédek és versek nélkül, gyorsan helyezték el koszorúikat a helyi szervezetek – a Balassi Bálint Ifjúsági Klub segédletével

Az összességében a korábbiaktól elmaradó ünnepélyen szinte még a véletlen körülmények is a méltó megemlékezés ellen dolgoztak. (Megszólalt a csengő, bekapcsolódott a ventillátor, kétszer is felcsendült a rendezői karban egy mobiltelefon… stb.) Az éveken át alkalmazott sablonokra építkező ünnepség idén szerényebbre sikerült.

Harasztos Emese – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-