Mi történt, ki a hibás, hol tartunk most, és van-e megoldás? Ezeket a kérdéseket tette fel és válaszolta meg Tukacs István, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára, akinek igazi politikusként nem csak a válságkezelés tudományából kellett vizsgáznia, hanem türelemből is, hiszen a mindössze 16 fős érdeklődőből álló közönség több mint egy órán át faggatta.

Amerika helytelen gazdaságpolitikájáról, vagyis a világválság miértjeiről, valamint az erre reagáló magyar állam intézkedéseiről tartott feltehetően nem gazdasági szakembereknek szánt előadást a válságkezelésért felelős szocialista politikus. Tukacs István road show jelleggel járja az országot, hogy megértesse a választópolgárokkal a kormányzat törekvéseit.

Aki nem hallgatott még egyetlen hírháttér műsort sem, annak bizonyára még tudott volna újat mondani az államtitkár a szerda délutáni megbeszélésen, de ők nem jöttek el. A jelenlévők tisztában voltak az alapokkal. Így mindenki egyetértett abban, hogy az amerikaiakra és a gazdasági nagyhatalmakra figyelni, a bankokkal pedig vigyázni kell.

Válságról okosan

A válságkezelési stratégiát is ismertette Tukacs István. Így megtudtuk, jelenleg tűzoltómunka folyik. Ennek keretében a kormány 306 milliárd forint hazai és uniós pályázati forrást biztosít a vállalkozásoknak. A cél a munkahelyek megmentése, a termelés fenntartására, illetve, ahol szükséges, a profil átalakítása. A munkahelymegtartó programokra 16 milliárd forintot használhattak fel a vállalkozások az Országos Foglalkoztatási Közalapítványon és a munkaügyi központokon keresztül. Ugyancsak gyorssegély lehet az a 170 milliárd forint, amit forgóeszköz-hitelezési alap létrehozására különítenek el állami forrásból a termelés fenntartásához.

Hogy mi lesz?

Ha nem hangsúlyozta volna az államtitkár, hogy a válság elsősorban a világ gazdaságpolitikai vezetőitől függ, akár megnyugtató is lehetne az a tény, hogy a kormánynak közép- és hosszútávra is vannak tervei. Ilyen távlatokban elsősorban az uniós forrásokra alapoznak, és körülnéznek az adók, a járulékok, a nyugdíjak és a szociális rendszer háza táján is. Ezek a területek azonban egyelőre vita tárgyát képezik még a politikusok között is. A politikus beszélt arról is, mennyire jó helyzetbe kerülhetnek azok, akik most fejlesztenek, hiszen, ha elmúlik a válság, ők helyzeti előnnyel indulnak majd arról a bizonyos képzeletbeli startvonalról azokkal szemben, akik visszafogják fejlesztéseiket.

A rendszer hibái

Az amúgy napilapokból is jól ismert témákhoz a hallgatóság is hozzászólhatott. Az államtitkárhoz intézett kérdések és vélemények tényszerűek voltak. Volt, aki a banki gyakorlatot szidta, volt, aki anélkül, hogy „amerikaellenes” lenne, Amerikát, és volt, aki a fegyveres erők alacsony nyugdíjkorhatára, valamint a pénzért lerokkantosítottak ellen emelt szót. Vita nem volt, Tukacs szinte mindenkivel egyetértett, de arra kérte az embereket, ne hagyják magukat egymás ellen hergelni.

Kit érdekel?

A tájékoztatót szervező országgyűlési képviselő, Papp József a szerény részvételt részben annak tudta be, hogy a délutáni időponton a vállalkozók nagy része még bizonyára dolgozott, és kifejtette azt is, hogy egy-egy ilyen alkalom inkább szól az ismerkedésről, mint arról, hogy konkrét dolgokat oldjanak meg. A cégvezetők egyébként szerinte tudnak azokról a fórumokról, ahol tanácsot, ötletet kaphatnak. Sokszor pedig az egymással való beszélgetések azok, amik leginkább segítenek. Tukacs István arra a kérdésre, hogy városunkból kereste-e meg vállalkozó, hogy segítséget, információt kérjen, igennel válaszolt. Mint mondta, egyelőre egy nagyobb cég vezetőjével vette fel a kapcsolatot, amit azonban bizalmasan kezel.

Medgyesi Kata

-hirdetés- -hirdetés-