Az 1848-1849-es szabadságharc eddig kevésbé ismert hőseit, a harcokban aktívan részt vevő gyermek katonákat mutatta be előadásában  Horváth Dénes százados, a Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület tagja.  A helyi TIT előadásának apropója a hétvégi, március 15-i nemzeti ünnep volt.

A Jánossomorjai Esték előadássorozat hétfői rendezvényén a győri Horváth Dénes mutatta be a másfél évszázaddal ezelőtti harcok fiatal hőseit. Bár a szabadságharc idején a magyar hadsereg jelentős része kimondottan fiatal, 30 év alatti katona volt, közülük nagyon sokan még a tizennyolcadik életévüket sem töltötték be. A fiatalok jelentős része közvetlenül az iskolapadból került ki a harcmezőre, ezért is mondják, hogy a csapatok rendkívül jól képzett, művelt honvédekből álltak. A felnőtteket segítő, velük egyenrangú gyerek katonák tüzérként, felderítőként, vagy akár futárként szolgálták a hazát, a feljegyzések szerint nem ritkán már 10-12 évesen is. Több alkalommal említenek a korabeli hírek 10 éves hadnagyokat is, akik katonai címüket méltán érdemelték ki hőstettnek minősülő cselekedeteikkel, s a felnőtteknek is becséletére szolgáló bátorságukkal.

A Szent László Határőr Hagyományőrző Egyesület 2007-ben, a hivatásos határőrség megszűntével alakult meg. Legfőbb céljuk a régi határőr hagyományok ápolása és a katonai jelleg megjelenítése. A szervezet létrejötte is ennek köszönhető, a győri Szent László hermát ugyanis László napon hagyományosan a határőrök kísérték végig a városon. Napjainkban tagjaik díszőrségként, vagy koszorúzóként állami ünnepeinken is részt vesznek, de nagy hangsúlyt fektetnek a világháborús emlékművek felújítására, valamint gondozására is.

Jánossomorja Város ünnepi emlékműsorát március 15-én vasárnap 16:30 órától tekinthetik meg a művelődési házban, mely lezárásaként fáklyás menet indul a szentpéteri Szabadság
Emlékoszlophoz.

veres

-hirdetés- -hirdetés-