Nem fenyegeti a belvíz-riadó Jánossomorját és környékét, magasabb fekvése miatt. A Hanság nagy részén azonban mától belvízvédelmi készültséget rendelt el a vízügyi hatóság. Csorna, Kapuvár és Sarród térségében is pincéket és a csatornarendszert is veszélyezteti a víz.

„Jánossomorján nyugalom van” – közölték a megyei vízügyi igazgatóság ügyeletén, és a veszély sem fenyegeti a várost és környékét. Közvetlen környezetünkben azonban több helyen már most gondot okoz a belvíz.

A Hanságban több ezer hektáros terület áll víz alatt, két szivattyú már dolgozik, amelyek a Hanság-főcsatornába, valamint a Rábca folyóba emelik át a vizet. Sopron, illetve Fertőszentmiklós térségben is jelentős területek vannak víz alatt, az árkok sok helyütt megteltek. A lakásokba visszanyomott szennyvízzel küzdenek Kapuváron és Csornán több helyen is. A víz itt már a magasabban fekvő területeken lévő házak pincéit is elárasztotta.

Megyénk folyóinál még nincs készültség. Ám a megyei katasztrófa védelmi igazgatóság is készül az esetleges áradásra, amennyiben továbbra is tart az esőzés.

A sok esőzés miatt elindították a Fertő tó leengedését, amivel a környék több települését hozták nehéz helyzetbe, hiszen felduzzadt a Hanság-főcsatorna. Ma azonban lezárták a fertőújlaki zsilipet, így szünetel a leengedés is.

HT

-hirdetés- -hirdetés-