Ismét felforrt a hangulat a helyi diszkó körül. Alig indult ugyanis újra a buli a városban, már panasz érkezett a környéken lakóktól a fiatalok viselkedésére. A helyi szórakozási lehetőségek fontossága mellett most már az önkormányzat is felszólalt.

Nem csak a hónap vége miatt csendesebb a helyi diszkó a korábban megszokottaknál. A karácsonykor újra nyitott helyen tettek a hangszigetelésért, az ajtó előtt sem tűnik fel a benti, dübörgő zene. Korábban több környékbeli emelt szót a szemetelés, az utcán végzett kisdolgok és a zaj ellen. Ám tavaly hiába hangszigetelt az üzemeltető: egy határértéket épp meghaladó zajszint-mérés után bezáratták a szórakozóhelyet, ami csak karácsonykor, új üzemeltetővel nyithatott újra. Ekkorra már kettőről négyre növelték a vizesblokkokat, két biztonsági ember utasítja rendre az utcán lévőket, akiket itallal ki sem engednek már, és a polgárőrök is állandó vendégek a diszkó előtt.

Alig telt el azonban két hétvége, január másodikával már elindult az újabb lakossági panasz a hatóságokhoz. E szerint az új működtetőnek nem sikerült enyhíteni a régi helyzeten. Az üzemeltető szerint őket nem keresték meg a problémával, pedig az újraindulás óta sokat javultak az állapotok, folyamatosan ellenőrzik a zajterhelést is.

Szloboda Miklós üzemeltető elmondta: Igyekeznek a korlátokon belül maradni, ám időközönként tényleg előfordul, hogy túllépik a megengedett határt. „De általánosságban a mértéket tudjuk tartani, ugyanis megfelelő műszerezettséggel rendelkezünk hozzá.” De hamarosan a külső falaknál meg is erősítenék a hangszigetelést, addig pedig kérik a környéken lakók türelmét, és együttműködését.

A diszkó ügye a szerdai képviselő-testületi ülésen is téma volt, december óta másodszor. A képviselők az újra induló eljárás kapcsán kinyilvánították: a helyi fiataloknak szüksége van jánossomorjai szórakozóhelyre. De a szülőknek, nagyszülőknek is fontos, hogy biztonságban tudják gyerekeiket, azoknak ne kelljen messze utazni szombat esténként.

Dr. Kurunczi Károly Jánossomorja polgármestere elmondta: „Joga van mindenkinek a pihenéshez, de ugyanilyen joga van a szórakozáshoz is. Tehát meg kell keresnünk azt a kompromisszumot, azt a középutat, ami a diszkó további működtetését lehetővé tesz. A felelősség nyilván közös, az önkormányzaté, a polgármesteri hivatalé, a szórakozó gyerekeké és az üzemeltetőé is.

A polgármester hozzátette, a testület mindent megtesz, hogy működjön szórakozóhely a városban, de természetesen a hivatalos eljárás menetébe nem szól, nem szólhat bele. Az újabb levelek miatt ismét elinduló procedúrát a Polgármesteri Hivatalnak, a helyi jegyzőnek kell lefolytatnia. A működési feltételek felülvizsgálata mellett zajszint-mérést is végeztetne a város, de a helyszínen is ellenőriznie kell majd a jegyzőnek, mielőtt kiderül, ismét diszkó nélkül maradnak-e a helyi fiatalok.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-