A hagyomány és a modern együttes tisztelete a célja a Mediawave elnevezésű nemzetközi filmes és zenei fesztivál hely állomásának. Idén ugyanis városunk is csatlakozik a már tizenöt éves győri kezdeményezéshez, és április 25. és május 2. között helyben is számos programot tervez a nemrég alakult szervezőgárda.

 

A helyi értékekre, hagyományokra alapozva a jelenkorral összevetve szeretnék összeállítani a szervezők a Mediawave jánossomorjai programjait. Az egyhetes fesztiválra egyelőre az ötletek gyűjtése, illetve a résztvevők, együttműködők szervezése folyik, ezért még nagy a titkolózás, de az biztos, hogy a művészet, a kultúra nagy szerephez jut majd. Kézműves foglalkozások, rock- és népzene, néptánc, színház és cirkusz is szerepelnek az elképzelések között, és valószínűleg különböző kiállítások, valamint dia- és filmvetítés is várja az érdeklődőket. Elsősorban a Kozma Galéria és környéke ad helyet a rendezvénynek, de például a városi majálisra is készülnek és több szabadtéri programban is gondolkodnak.

 

Ötletekben nincs hiány, néhánynál csak az idő hiányzik, így már a következő évre is vannak terveik, és nem titkolt szándékuk, hogy ezzel a fesztivállal hagyományt is teremtsenek Jánossomorján.

„Szeretnénk, hogy ha valamilyen szinten önállósodna a fesztivál itt, Jánossomorján és ki tudnánk lépni a győriek árnyékából.” – mondta Glázer Norbert szervező. Az utóbbi években több környékbeli város is csatlakozott a fesztiválhoz, Mosonmagyaróváron azonban a zenéé volt a főszerep, míg Csornán például filmklubot szerveztek. „Ezeken a rendezvényeken szeretnénk túllépni és egy sokfajta művészeti ágra kiterjedő és helyi hagyományokra alapozott fesztivált rendeznénk a helyieknek, amivel lehetőséget biztosítunk egyének vagy csoportok bemutatkozására is.” – tette hozzá a szervező.

A programtervet március végéig kell leadni, majd a győri irodával egyeztetve április elején várható a fesztivál végleges programja.

Ebben az évben 1969 negyvenedik évfordulójáról emlékezik meg a Mediawave elnevezésű fesztivál, azon belül pedig a szexuális forradalomról. Győrben vérbő zenei programokra és művészi, erotikus filmek vetítésére lehet számítani, de például Jimi Hendrix, a 60-as évek egyik nagy alakja előtt is tisztelegnek, méghozzá úgy, hogy “Hey Joe” című számát több száz gitáros játssza majd együtt.

I-VV

-hirdetés- -hirdetés-