Pozsonyi kiállításon szerepelnek a jánossomorján élő Hossala Tamás fotósorozatának képei. A tizenhat fiatal magyar fotográfus képeiből összeállított „Folyamatos jelen” című tárlat Budapestről érkezett a szlovák fővárosba és még számos külföldi városban is látható lesz.

 

Csak felületes pillantásra tűnik azonosnak. A valóságban két külön térben és külön időben létrejött képet helyezett egymás mellé Hossala Tamás, ezzel külön jelentéssel ruházta fel az eredeti helyzeteket. A több munkájában is e kettősséggel foglalkozó fotográfus szerint “a látottak így más gondolkodást kell, hogy rákényszerítsenek az emberre.” Hossala Tamásnak két ilyen kettős képe is látható azon a fotókiállításon, ami szerda óta tekinthető meg Pozsonyban, a Fotográfia Közép-európai Házában.

A budapesti Magyar Fotográfusok Háza által összeállított kiállításon tizenhat fiatal fotós képeit tekinthetjük meg. A tárlat anyaga négy témában, témánként négy alkotóval dokumentálja napjaink társadalmát. Hossala Tamás képei az „Együtt-élés” tematikájába sorolták.

Hossala Tamás elmondta: „A képek egy gyerekotthonban készültek, ahol hét évig dolgoztam. Olyan anyagot próbáltam készíteni, amiben nem külsősként, hanem belsősként mutathatom meg azt a világot, amit nem is igen lehet megmutatni.” A nevelőotthonban ugyanis nem családok, hanem olyan fiatalok éltek együtt, akik például konfliktusba kerültek a családjukkal, bűncselekményt követtek el, vagy képtelenek a társadalmi normáknak megfelelni. Hossala Tamás célja a képekkel nem az, hogy megmutassa, kik élnek az otthonban, hiszen ez egy átmeneti állapot a fiatalok életében. Sokkal inkább fontos számára, hogy nem láthatók a képen, de mégis jelen vannak árnyékban, körvonalakban.

A kiállítás anyaga évenként megjelenő katalógusokban szerepel 2005 óta, de a tárlat most egyszerre ad helyet mind a tizenhat fotográfus sorozatának. A fényképészek mindegyike ismert és elismert név a szakmában.

A képek egy hónapig láthatók Pozsonyban, de más európai nagyvárosokban is megtekinthetők majd.

A fiatal fotográfus számára ez a kiállítás elismerés, valamint lehetőség a továbblépésre, hiszen a közös tárlaton keresztül más országban is megismerhetik munkáját.

IVV

-hirdetés- -hirdetés-