Hasonló hajkoronája miatt gyanúsítja a rendőrség garázdasággal Borsándi Balázs jánossomorjai lakost: Egy, a budapesti, 2006 szeptember 19-i zavargásokon készült képen ugyanis egy hozzá hasonlóan raszta hajkoronás fiatalember áll. A képen látható férfi azonban, hajától eltekintve nem hasonlít a budapesten főiskolai tanulmányokat folytató jánossomorjaira. A csak most indult perben a védelem antropológussal, a vádhatóság informatikus szakértővel igazolna.

Tragikomikusnak minősíti a Magyar Nemzet csütörtöki száma a jánossomorjai Borsándi Balázs ügyét. Az ügyészség azért vádolja garázdasággal a Pesten tanuló fiatalembert, mert a 2006. szeptember 19-én, a pesti zavargásokon készült fényképek egyikén egy hozzá hasonló hajviseletű fiatalember áll. Hozzá kell tenni: e fiatalemberen sem látszik a törvénybe ütköző cselekedet, a kép vélhetően azért volt fontos a nyomozó hatóságoknak, mert a raszta hajú fiataltól néhány méterre egy éppen követ dobó férfi látható a Dohány utca és az Erzsébet körút sarkán. “A képen szereplő bőrkabátos fiatal azonban a raszta hajviseletét leszámítva egyáltalán nem hasonlít a vád alá helyezett Borsándi Balázsra – írja a Magyar Nemzet – jól látható, a két férfinak teljesen eltérő formájú a füle, az álla, az orra, de még hajának hosszúsága és a fejformája is különböző. Borsándira az iwiw internetes közösségi portálon talált rá egy rendőr, és a szembeötlő különbségek ellenére úgy ítélte meg, a két személy egy és ugyanaz.”

Az amúgy a Jánossomorja Rascalsban játszó Borsándit otthonában keresték a rendőrök pár nappal az események után, aki erről értesülve önként föladta magát. Ezek után őrizetbe vették, majd letartóztatták, összesen tíz napot töltött fogságban. Bár az ügy rég húzódik, az ellene indított büntetőper tegnap kezdődött meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A napilapban olvasható: “A vádlottat védő Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője szerint ez az eset jól szemlélteti a 2006 ősze óta folyó koncepciós eljárásokat. Rámutatott: védence nem azonos a képen szereplő férfival, ennek igazolására antropológus szakértő kirendelését indítványozták, amit a bíróság is indokoltnak ítélt. Az ügyvéd tragikomikusnak nevezte, hogy a vádhatóság egy informatikus szakértővel próbálta igazolni az egyezést. Gaudi hozzátette: egyébként a képen szereplő fiatal sem követett el bűncselekményt, ezt rendőri tanúvallomás, fénykép vagy filmfelvétel sem támasztja alá. Borsándi Balázsnak egyébként saját bevallása szerint nincs is bőrkabátja.”

A büntetőper áprilisban folytatódik. Amennyiben a fiatalembert fölmentik a vád alól, várhatóan tetemes összegű kártalanítási és kártérítési pert indít a magyar állammal, illetve a rendőrséggel szemben.

HT

-hirdetés- -hirdetés-