Ne a kóbor kutyákra haragudjunk, hanem azokra a gazdikra, akik rosszul tartják őket. Erre a következtetésre jutott a tanulók legtöbbje szerdán a Klafszky-tagiskolában tartott előadás után, ahol Dr. Bánhegyi Ildikó állatorvos beszélt az ebek tartásáról, ápolásáról és nem utolsó sorban a kutyatámadások elkerüléséről.
Összegyűjtöttük önöknek a fontosabb tudnivalókat!

 

A szentpéteri tagiskolában, mint arról már beszámoltunk, régóta foglalkoznak a tanulók a kóbor kutyák jelentette gondokkal, egy pályázat keretében plakátokat is raktak ki a szentpéteri utcákra, hogy körültekintésre kérjék a kutyatartókat. Az utcára kiengedett ebektől sokszor tartanak ugyanis az iskolába siető lurkók.

A rendhagyó tanóra megtartására a helyi iskola e projektjének vezetője, Gáspár Tünde kérte fel a Vacak Cica állatorvosi rendelőt vezető helyi szakembert. Az előadásban segítette a doktornőt Fehér János, a helyi kutyaiskola vezetője, és Dante, a díjnyertes cane corso kutya is, aki szívesen barátkozott is gyerekkel. A projektoros előadás a gyerekek számára sok fontos tudnivalót tartogatott. Főleg azt, hogy néha a felnőttek tudatlansága vezet a gondokhoz. (Alább leírjuk a fontos tudnivalókat számukra is!)

A felelősség az igazi megelőzés

A felelős állattartás a legfontosabb, amit egy gazdinak meg kell tanulnia. Fontos a helyes, nem csak háztartási maradékon alapuló táplálás, a különböző kutyafajták eltérő mozgásigényének figyelembe vétele, hiszen „például, ha egy magyar vizslát kis területen tartunk, az előbb-utóbb meg fog szökni, hiszen annyira kell neki a mozgás. A kutya érdekében ne tartsuk őt a lakásban, legyen saját élettere.” – mondta a gyerekeknek Bánhegyi Ildikó.

A kutyákat veszélyeztető betegségekről és azok orvoslásáról is mesélt a gyerekeknek. Megtudhatták a kicsik, hogy ha már bolhás a házi kedvenc, az szinte biztosan azt is jelenti, hogy férges is, ezért orvoshoz kell fordulni. Érdekes, hogy a mai kutyák 90%-ában nem kutya, hanem macska bolha van, ami már az embert is megcsípi.

Utca-front-harcok

A kóbor kutyák esetében a házakból az utcára engedett kutyák jelentik a legnagyobb gondot. Sokan például a kötelező oltás ideje alatt szabadulnak meg így a kutyától, de a nyaralások alatt is rengeteg kutya került az utcára. Megoldásnak mindenképpen a chippes rendszert javasolta Bánhegyi doktornő, amivel nyilvántartható, ellenőrizhető az ebtartó.

Ne fussunk el!

A kutyatámadások kivédését, a helyes viselkedést is megtanította a kicsiknek a doktornő. Fontos, hogy csak a kis termetű kutyákat tudjuk ijesztgetéssel elriasztani, a nagyobbaknál ez csak fokozza az agressziót. Elfutni sem ajánlott, hiszen – nem elfelejtendő: a farkastól származó – kutyák ösztönösen a menekülő préda után vetik magukat. A helyes megoldás ilyenkor: „állj úgy, mint egy fa, kezed tedd a nyakadhoz, ne lengesd. Ha esetleg a kutya ledöntött a lábadról, akkor feküdj úgy, mint egy tuskó, és tedd a tarkódhoz a kezed.”

Fontos, hogy a mérges kutyának ne nézzünk a szemébe, mert az is csak idegesíti. A legjobb ha igyekszünk ügyet sem vetni rá. Az érdektelenség jegeli az agressziót – mondta az állatorvos.

A riasztóspray is megoldás, de a táskák pajzsként magunk elé tartása is hasznos lehet, megóvhat a harapásoktól, mesélte el saját tapasztalatait a doktornő. Érdekes, hogy a kutyatámadások 90 százalékát kis- és középtermetű kutyák követik el, ezek ugyanis sokkal agresszívabbak.

A gyerek sebezhetőbb!

A gyerekek kérdésére arról is beszéltek a szakemberek, mit tegyünk, ha kutyánk sétáltatása közben találkozunk kóbor ebekkel, agresszív kutyákkal. Az ebek viselkedéséből láthatjuk, hogy támadó szándékúak-e, de ha bizonytalan a helyzet, inkább menjünk a közelből. Általában az állatok hamar felmérik az egymás közötti rangsort és nem alakul ki verekedés, ám, ha mégis, semmiképpen se lépjünk közbe, és hívjunk segítséget, mondta a gyerekeknek a doktornő. De arra is felhívta figyelmet, hogy egy gyerek soha ne sétáltasson egyedül kutyát, hiszen a kicsik még nagyon sebezhetőek egy négylábúval szemben.

Megsimogathatom?

Persze, ez az első, amit egy kisgyerek gondol, ha meglát egy kutyát. Ám idegen kutyát simogatni csak a gazdája engedélyével, de főleg szemből és tenyerünkkel a feje alól közelítve tegyük, ne felülről, és semmi esetre sem a hasa felől. Ha félünk, inkább ne menjünk a kutyához, hiszen az állat megérzi a félelmünket.

Szomorú az új rendelet

A megelőzést is fontosnak tartja a szakember, ezért lényeges, hogy szocializáljuk a kutyákat, így az első négy hónapban találkozzon gyerekkel és megtanulja a vele való viselkedést. A megfelelő tartási körülmények is nagyon fontosak. Itt a doktornő az új helyi állattartási rendelettel kapcsolatban elmondta, szomorú, amiért az új rendelkezés nem a tartás körülményeit szabályozza, csak az ebek számát. Ez szerinte nem oldja meg a gondokat, hiszen egyetlen kutyát is lehet rosszul tartani, és tízet is nagyon jó körülmények között.

A kicsik a kutyaiskoláról is érdeklődtek, és megtudták, érdemes idősebb kutyákkal, és kistermetűekkel is eljárni a kutyaiskolába, ám ne legyenek türelmetlenek. A kutya tanítása ugyanis időigényes.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-