A direktvetés egy olyan eljárás, ahol a vetőmagot közvetlenül a megmunkálatlan földbe vetik. De az eddig Európában is csak kevés helyen alkalmazott módszernek számos előnye van a hagyományos talajmegműveléssel ellentétben. A szántás nélküli vetésről szombat délelőtt hallhattak a helyi gazdák.

Egy újfajta talajmegmunkálási módszert, a szántás nélküli vetés eljárását mutatta be az andaui Johann Peck a helyi gazdálkodóknak. A magát még csak tanulóinasnak valló gazda tizenöt éve egy könyv hatására alkalmazza a módszert, és saját tapasztalatairól, valamint az amerikai kutatások eredményeiről számolt be szombaton.
A direktvetés lényege, hogy a földben egy szűk sávot nyitnak meg, belevetik a magot, majd növényi szárakkal takarják le a talajt, hogy ne száradjon ki és eltárolja a vizet – mondja az osztrák gazda.
De ezzel az eljárással a talaj élővilága is fejlődik, hiszen itt maximum tíz százalékban szabad a földet megmozgatni. A folyamatos talajtakarástól pedig humusz fejlődik, ami jó tápanyag, és vastagsága miatt nem engedi a gazok elszaporodását sem.
A vegyszerek mellőzhetősége és a környezetvédelmi szempontok sem elhanyagolhatóak, de fontos lehet a gazdálkodók számára, hogy kevesebb kiadással jár így a földművelés.
A helyi gazdák elgondoltak az eljáráson, ugyanakkor kétkedve is fogadták.
„Hát sok előnye van, mert egy menetbe elműveli a talajt, el is veti a vetőmagot, anyagilag, üzemanyagban is biztos, hogy nagy előnye van neki, de én egyelőre maradok az eddig megszokott módszernél” – mondja Kránitz József, helyi gazdálkodó.

Az előadás célja elsősorban a gondolatébresztés volt, de az előadó felajánlotta: megmutatja a helyi gazdáknak is az eljárást, akik majd saját földjeiken is kipróbálhatják azt. Johann Peck hozzátette: valószínűleg a közeljövőben tart még tájékoztatót az eljárásról, hiszen a gazdaságosság és a környezet védelme napjaink fontos kérdései.

I.-V.V.

-hirdetés- -hirdetés-