Tilos a petárda, ám bizonyos keretek között tűzijátékozni szabad. A rendőrség azonban komoly bírságokat ígér annak, aki megszegi a szabályokat. A szilveszteri tűzijátékok rendszeresen okoznak baleseteket, bár Jánossomorján a tavaly szilveszter során történt hasonló sérülésekről nincs tudomása a hatóságoknak.

Az év vége közeledtével a rendőrség felhívja a lakosság figyelmét a pirotechnikai eszközök veszélyeire. A 4 éve életbe lépett kormányrendelet értelmében magánszemély petárdát nem tarthat, illetve nem használhat fel, viszont játékos pirotechnikai eszközöket, így kis tűzijátékokat minden 14. életévét betöltött személy vásárolhat december 28. és 31. között. Ezeknek meg kell felelnie a magyar szabványnak, felhasználni pedig csak szilveszter este 6 órától másnap reggel 6 óráig lehet őket. A jogszabályokat sértők komoly bírságokra számíthatnak.

Thury Jenő alezredes, a helyi őrs parancsnoka elmondta: – „A nagyobb, tehát például az udvarból fellőhető tűzijátékokhoz a jegyző engedélye szükséges, és ha ezt nem szerzik be a felhasználok, akkor komoly, akár százezer forintos pénzbírságra is számíthatnak. De akik a kisebb jogszabályokat sértik meg, azok is büntethetők, akár 50 ezer forintig.”

HE

-hirdetés- -hirdetés-