Az albertkázmérpusztai és a szentpéteri templomba varázsolt ünnepi hangulatot idén is a Canto Excolo Kamarakórus karácsonyi hangversenyével, vasárnap és hétfőn. Szentpéteren a koncert előtt az adventi forgatag is gondoskodott róla, hogy városunk lakóinak idén sem csak családi, hanem közösségi élmény is legyen a karácsony.

Több volt a közönség soraiban az osztrák néző, mint a magyar az albertkázméri templomban, vasárnap este, a jánossomorjai Canto Excolo Kamarakórus hangversenyén. A koncert után azonban igazi jó szomszédokhoz illő, határok nélküli, baráti hangulatban folyt az andaui, halbturni, frauenkircheni sógorokkal a pogácsás, forraltboros parolázás, amelyre az albertkázmériak hívták meg a koncertre érkezetteket. „Ennek a kis falunak ez egy csodálatos szép napot jelent, főleg az év legszebb ünnepe előtt.” – mondta Bertalan Attila a vendéglátó község nevében, és felfrissülésnek nevezte a koncertet Alberkázmérpuszta életében.

Maga a hangverseny a tavalyihoz hasonlóan tartogatott klasszikus műveket, különböző nemzetek karácsonyi énekeit, de nem maradtak ki a vallási témájú, mégis egzotikus spirituálék sem. Ugyanezzel a műsorral másnap este a szentpéteri templomban a népesebb és többet tapsoló közönség szívében ültette el a kórus a karácsonyi melegséget.
„A kórus eddigi két legjobb koncertje volt” – jelentette ki Szabó Attila kórusvezető a vasárnapi és a hétfői fellépésekkel kapcsolatban – „Nemcsak a miliő miatt, hanem mert a kórus most érett be arra, hogy ezek a művek, amiket már elég nehéznek tartok, most szólalnak meg igazán szépen.”
Az idén négyéves kórus – amely 2004 decemberében egy épp ilyen, azóta hagyománnyá vált karácsonyi koncerttel debütált – novemberben arany fokozatot szerzett a kórusok országos minősítőjén, ahol együtt mérettettek meg a legkülönfélébb hazai énekkarok, a Canto Excolóhoz hasonló civil kezdeményezésektől kezdve egészen a Magyar Állami Operaház kórusáig.

A szentpéteri templomtér a koncert előtt már fél öttől a portékáikat kínáló árusoktól, léggömböt röptető gyerekektől és mosolygós, forraltbort kortyolgató emberektől vált otthonossá. A péteri óvodások Szállást keres a Szent Család címmel idézték fel a Szent Család-járás népi hagyományát, amikor a vallásos emberek a karácsony előtti napokban a Szent Család képével körbejárják a házakat és együtt imádkoznak.
Nem maradhatott el itt sem a Cintia Wellness Club két karácsonyi produkciója és a fúvósegyesület karácsonyi számai.

jakabviktoria

-hirdetés- -hirdetés-