Nyár a télben. A forróvérű görögök fővárosáról, Athénról és környékéről hallhatott a közönség az év utolsó TIT-előadásán. Bár ouzót csak mutatóba – képen – hozott az előadó, így is sikerült egy rövid időre elvarázsolódni.

Még nekünk is jutna hely valamelyik görög szigeten, ha magányra vágyunk, vagy éppen melegebb éghajlaton szeretnénk élni, hiszen a Görögországhoz tartozó 1400 szigetből mindössze 160 népesült be. Többek között ezt is megtudhatták az érdeklődők Biczó Zsolt tanártól, a helyi TIT elnökétől, aki útiélményei alapján tartott előadást a mediterrán országról. A szinte hihetetlenül tiszta tengerpartok mellett a hallgatóság megismerhette Athént, Evia szigetét, és kirándulást tehetett a világ köldökén, vagyis a delphoi jósdában.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Pannon Egyesületének Jánossomorjai Tagszervezete egyébként ebben az évben tíz alkalommal invitálta a helyieket különböző programjaira.

Az érdeklődők elmélyülhettek például a csillagászat, a családfakutatás vagy a földönkívüliek életének rejtelmeiben, valamint megismerhették Moszkvát, Görgey Artúrt és az interneten szervezett nyaralás titkait is. A legnépszerűbb előadás Alexay Zoltán biológus fotókiállítás megnyitójával egybekötött beszélgetés volt, de sokan voltak kíváncsiak Csollány Szilveszter olimpiai bajnokra is. A többször is teltházas előadásokat produkáló csoport a megyében a legjobban működő szervezetek között van, amit aranykoszorús érdemrenddel is jutalmaztak. A szervezők annak örülnek a legjobban, hogy az előadásokon egyre több fiatal is részt vesz.

A következő TIT-es összejövetel január 12-én lesz, a doni áttörés emlékére szerveznek beszélgetést. Emellett terveik között szerepel, hogy egy kriminológust és egy hegyimentőt is hívnak majd vendégségbe Jánossomorjára.

MK

-hirdetés- -hirdetés-