Újra együtt a kis csapat a Kozma Galériában. A 2004-es városavató ünnepségre összeállt képzőművészek ismét közös tárlatot szerveztek. A helyi alkotók mindegyike elismert, munkáik külön-külön is sokakat vonzanak. Ők azonban fontosnak tartják, hogy együtt is kiállítsanak.

Nem csak a három művész, Kozma Edit, Kovács István, és Zalán Lajos, hanem utóbbi unokái is sikeresen szerepeltek a tárlat megnyitóján, hiszen verssel, zenével szórakoztatták a közönséget. A kiállítást megnyitó rajztanár, Kóbor Attila mielőtt a művekről beszélt volna, örömét fejezte ki az alkotóház létrehozásáért. Szerinte minden település megirigyelne egy hasonló helyet. „13 éve egy faluba jöttem tanítani, és most, amikor ezen a küszöbön beléptem, városban érzem magam.”

Majd párhuzamot vont a nagy mesterek, például Monet és a kiállítók között, mivel, mint mondja, a színek harmóniája és a fény-árnyék játéka a képek mindegyikén nagyszerűen érzékelhető. Ezt egyébként a látogatók is így látták.

Zalán Lajos ismét kedvenc témájához nyúlt, tájképeket hozott, amelyeket utazási élményei alapján festett. „Tavaly kárpátaljai élményekből jött össze egy szép anyagom, az idei évben Erdélyben jártunk, abból próbáltam valamit összehozni.”- árulta el.

Kovács István az utóbbi időben elsősorban egyházi témájú faszobrokat készít, őt a régi nagy mesterek ihletik. – „Jánoson már többször kiállítottam, nehéz volt összeválogatni olyanokat, amik még nem voltak. De azért természetesen akad itt a tárlaton még nem látott mű is.”

A házigazda egy ugyancsak friss, újszerű anyaggal állt elő, amit talán alkotótársainak is köszönhet, hiszen ezek a közös kiállítások mindig segítik a továbblépést. „Ösztönzőleg hat az alkotói munkára egy-egy ilyen közös kiállítás, egymás munkáinak a szemléje. Ötletadó motivációs erő.”

A következő év a Kozma Galériában a tervezett emlékév jegyében telik majd. Vagyis igyekeznek jánossomorjai kötődésű művészeket meghívni. Augusztus 20-án pedig itt nyílik majd Kurucz Béla helyi festőművész művészeti hagyatékának állandó kiállítása is.

MK

-hirdetés- -hirdetés-