Szálkás menüt kaptak, így alaposan végigrágták a napirendi pontok javát a képviselőtestület tagjai. Több komoly kérdést tálaltak ugyanis a héten a testületi ülés asztalára. Ilyen például, hogy a nehéznek várt jövő ellenére újabb 52 milliós kiadás vár Jánossomorjára.

Elsőként a vízdíjak emelése került terítékre. Itt nem kívánta kompenzálni a díjemelést a testület, nem tartva különlegesen nagy emelésnek a Pannon Víz Zrt. által jövőre bevezetni kívánt 5.2 százalékos árnövekedést. E mellett a cég által benyújtott módosítás rendelkezett a szabálytalan rákötések büntetéséről és a helyi jegyzővel közösen végzett ellenőrzéséről is.


Elvárták volna

A testület tárgyalta a Rekultív Környezetvédelmi és Hulladékhasznosító Kft. éves beszámolóját a helyben végzett tevékenységéről. Itt annak örülhettek a testületi tagok, hogy beérkezett az írásos változat – volt ugyanis év, amikor ennek sem. Most azonban a céget senki sem képviselte az ülésen, így a testületi tagok nem kaphattak választ esetleges kérdéseikre. Így például Luka János sem arra, hogy a tervekhez és előírásokhoz képest mennyire telt meg a depónia eddig. Mint mondta, erre, mint tulajdonos és mint használó is joggal várnának választ, e nélkül nem fogadhatják el a beszámolót. Ezt aztán (7 igen, 4 nem 1 tartózkodással) meg is szavazták a testületi tagok, és újra meghallgatják a céget – amint a munkatervük engedi, ami azonban már csak jövő tavasszal tud helyet adni a napirendek között a témának.

Csökkenő csökkenés

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás éves értékelésekor felmerült a sajtóban is megjelent hír, miszerint 20%-kal csökken a iskolabuszok normatívája. Erre válaszul a polgármester elmondta, hogy Tóth Tiborné Mosonmagyaróvár és környéke országgyűlési képviselőjének (MSZP) közbenjárására ez az összeg csak 8 százalékkal emelkedik meg jövőre, a jelenlegi hírek szerint. Tudomásul vették ugyanakkor, hogy a bölcsődének és az idősek otthonának tervezett kistérségi kézbe kerülése várhatóan fél évet csúszik, amihez a helyi terveket és szabályozásokat is igazítani kell.

Ugat, nem harap

Kisebb nézetkülönbség emelkedett a felszínre a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) kérelmének tárgyalásakor is. Az NNÖ ugyanis 150 ezer forintot kért a várostól, mivel idei programjaik többe kerültek, mint amit normatívájuk szerint kaptak. [Helyben a kisebbségi önkormányzatok idén 500 ezer forinthoz jutottak állami rendelkezésre, amit a települési önkormányzat bocsátott a rendelkezésükre.] Luka János szerint e szervezet már többször állította kész helyzet elé a várost, amikor nem egy rendezvényükre akkor kért különleges támogatást, amikor az már szinte visszavonhatatlan volt. Arra kérte az NNÖ-t, legközelebb tartsa tiszteletben a költségvetését, és a 150 ezer forintot jövő évi normatívájuk terhére utaltatta volna át. Kurunczi Károly szintén indulatos szavakkal válaszolt Wennesz József Károly képviselő, NNÖ tag kérésére. A jövő év nem az az év lesz, amikor az ilyen hibákat megoldhatja a város. 2009-re nézve minden civil szervezetnek mértékletességet kell tanúsítania, ami az önkormányzati támogatást illeti – mondta.  – Ha kilóg a lába a takaró alól, nem fogjuk ráhúzni a zoknit. Nem visszük el a balhét.”

Idősebb Drobnitsch Tamás azonban javaslatot tett a teljes kért összeg folyósítására. Ezt – kis többséggel ugyan – de megszavazta a testület. Wennesz József Károlyérintettsége miatt nem vett részt a szavazáson.

A posztját feladó, és más városba költöző Kocsis Péter helyére Prátser Krisztiánt, a körzeti iskola tanárát választotta a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány kuratóriumi tagjává a testület, a kuratórium javaslatára.

De zabot, azt nem adunk

A testület a Mosonmagyaróvári Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Társulás kérelmét is tárgyalta. A társulás a hulladékgazdálkodási projekt pályázatát nyújtaná be februárban – tegyük hozzá, a társulás már egyszer pályázatíró céget váltott, ami hozzájárult a késéshez.

A pályázati feltételek azonban mára megváltoztak, az állam ugyanis kivonult a pályázati önrészből, így a 10 helyett teljes 30 százalékot a társulásnak, azaz a részt vevő településeknek kell előteremteniük. Ez jelentős többletet jelent a 3.5 milliárdos projekt e szakaszában. Mindebből Jánossomorjára 78 millió forint esik a résztvevő települések között, lakosságarányosan. Ez az eredeti, 26 milliós tervhez képest 52 miliós emelekdés, amit hároméves bontásban kellene kifizetnünk..

Ha az új helyzetet nem tudják vállalni a települések, akkor kiesnek ugyan a pályázatból, de az Uniós előírások szerint pár éven belül mindenképpen meg kell oldaniuk a teljes szelektív szemétgyűjtést a településen. Viszont egyedüli pályázóként szinte lehetetlen, hogy Uniós támogatást nyerjen erre, mert az európai szervezet csak nagyobb, térségi projekteket támogat.

A szinte kész helyzet előtt álló tagok vállalták a költségeket, azonban azt nem, hogy gazdagabb településként adjanak garanciát a társulás kisebb, szegény települések önrészére is.

Gyere kislány, gyere?

Érdekes színfoltja volt az ülésnek Luka János felszólalása, aki a helyi diszkók helyzetéről érdeklődött. Többek meglepetésére azért hozta fel a témát, hogy az önkormányzat vizsgálja meg a módját: hogyan tudná elősegíteni egy diszkó szabályoknak megfelelő működtetését: Szerinte ugyanis erre komoly igény van helyben, és probléma, veszélyhelyzet, hogy a fiatalok máshol tudnak csak szórakozni.

Kiserdő a fiókba

Lezárták a somorjai kiserdő ügyét is, elemezve az utolsó fórum tapasztalatait, ahol nyolcan jelentek meg az érintettek közül. A polgármester pontosította a korábban általunk ismertetett adatokat is: e szerint 14-en válaszoltak a levélben kiment ajánlatra, és összesen egy tulajdonos ajánlotta fel a telekrész. A levélbe, mint mondta becsúszott egy kis hiba, nevezetesen, hogy a levélben építési szándék és nem az erdő rendezése szerepelt. Kurunczi Károly ezek után javasolja levenni a napirendről a témát. Szóba hozta még a szélső területek rendezését, ám az ötletgazda Balsay Sándor válaszul hozzátette: bár az erdő magában is balesetveszélyes, ő nem kívánja ezt a munkát irányítani a történtek után.

A város rég várt új forgalmi rendezéséről is tárgyaltak a képviselők – erről lásd cikkünket!

Hautpmann Tamás
-hirdetés- -hirdetés-