Válságstábot ugyan még nem alakítottak a gazdasági körülmények miatt képviselőink, de az már biztos, lesz biztonsági alap. Adóemelés azonban minden nehézség ellenére a jövő évben sem várható

A legnagyobb bizonytalanságot jelenleg a többi településhez hasonlóan Jánossomorján is az okozza, hogy az Országgyűlés még nem fogadta el a következő évi költségvetést. Vagyis a település költségvetési koncepcióját úgy kell megalkotni, hogy semmilyen konkrét adat vagy szám nem áll a képviselők rendelkezésére. A faramuci helyzet viszont az, hogy törvényi előírás szerint a koncepciót legkésőbb november 30-ig a képviselőtestület elé be kell terjeszteni. E patthelyzettel nem nagyon lehetett mit kezdeni, így a képviselők tulajdonképpen általános beszélgetés szintjén tárgyalták csak a jövő évi pénzügyekről.

Filléres év

A sok-sok kérdés közt egyetlen egy biztos, és az sem biztató: nem lesz könnyű év a 2009-es Jánossomorján. Még annak ellenére sem, hogy településünk lényegesen jobb helyzetben van sok környező faluval, várossal szemben, hiszen nem halmozott fel adósságokat az elmúlt évek alatt. Dr. Kurunczi Károly polgármester szerint az is előfordulhat, hogy beruházások elmaradnak, esetleg csúsznak majd a gazdasági helyzet miatt. Természetesen vannak olyan projektek, amelyek mindenképpen prioritást élveznek, így az ivóvízbázis kiváltása és a polgármesteri hivatal felújítása mindenképpen megvalósul.

Gazdálkodj okosan

Nagyon fontos, hogy a városnak legyenek tartalékai – mondta Luka János. Fel kell készülni a legrosszabbra is, vagyis például arra hogy  kevesebb iparűzési adó folyik majd be, hogy többen lesznek munka nélkül mint eddig, és hogy néhány vállalkozás fizetésképtelenné válik. Luka úgy látja, és ebben képviselőtársai is támogatták, hogy a városnak 80 millió forintot el kell különíteni úgynevezett válságkeretként. Így ha mégsem realizálódnának azok a bevételek, amiket várni lehet, tudjanak mihez nyúlni, és ne kelljen hitelt felvenni.

One’s more, please

Fazekas Imre, mondhatjuk, már a hagyományokhoz hűen, ismét felvetette, a kommunális adó mértéknek emelését. Szerinte a lakosságnak jobban hozzá kellene járulni a város bevételeihez. A jelenlegi 1500 forint helyett így 5000 forintot javasolt, ami mintegy 6 millió forintos többletbevételt jelente Jánossomorjának. Ám ahogy ez lenni szokott, úgy most is leszavazták a képviselők az indítványt. Emellett várhatóan nem emelkedik majd más adó sem.

Minden nagyon szép…

Ez az év úgy tűnik, még nem hoz negatív változásokat. Legalábbis ez olvasható ki az idei évi költségvetés háromnegyed éves teljesítéséről szóló beszámolóból. Iparűzési adó tekintetében például már majdnem az egész évi tervet – 300 milliót – teljesítettük, és ugyanez a helyzet a kommunális adó, a gépjárműadó esetében is. Elmaradás az építményadónál tapasztalható, valamint az ingatlaneladásokból is jóval kevesebb folyt be a tervezettnél. Ami azonban a kamatokat illeti még túl is teljesítettünk, hiszen 3 milliós bevételre lehetett számítani, ami helyett közel 5 millió forint került a város kasszájába. Kiadások terén sem állunk rosszul, hiszen eddig 713 millió forint fogyott, ami időarányosan jónak mondható, túlköltekezés tehát nincs.

Tilos füstölögni!

A pénzügyek mellett szó esett a köztisztaságról és a települési hulladék kezelésével kapcsolatos rendelet módosításáról is. Így jövő hét hétfőtől büntetés jár azoknak a környezet szennyezőknek, akik nyílt térben vagy bármilyen tüzelőberendezésben hulladékot, háztartási szemetet vagy kerti hulladékot égetnek. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat az őszi mellett megszervezi majd a tavaszi avargyűjtést is. Emellett a képviselők felhívták a figyelmet a hulladéklerakó depóniára is, ahol egy nagyteljesítményű daráló áll a lakók rendelkezésére.

Egyebek mellett

A Bursa Hungarica támogatások odaítéléséről is szavaztak képviselőink, természetesen zárt ülés keretében. Egyelőre annyit tudni ezzel kapcsolatban, hogy az 50 pályázóból 47-et támogatott az önkormányzat, csak a hiányos beadványokat nem tudta elfogadni a testület.

Két programra is felhívták a képviselők a figyelmét. Balsay Sándor a december 2-ára szervezett fórumra invitált mindenkit a somorjai iskolába, ahol a kiserdő ügyéről szeretnének tájékoztatást adni. Wennesz József pedig a Német Nemzetiségi Önkormányzat december 7-ei adventi műsorára vár mindenkit a művelődési házba délután háromra.

5,3 százalékkal emelkedik a vízdíj jövő év januártól. Erről már a Pannon-Víz Zrt közgyűlése döntött, egy nappal a helyi testületi ülés után. Így ez már csak a jövő hónapban kerülhet a helyi testület elé.

Medgyesi Kata

-hirdetés- -hirdetés-