Január 10-ig meghosszabbították a Leader pályázati program jelenleg elérhető támogatási programjának pályázati idejét. Bár a most rendelkezésre álló összegek egy részére nem pályázhat Jánossomorja, a helyi mikro-vállalkozások és turisztikai fejlesztések előtt nyitva az út.

2008. szeptember 26-án, a Magyar Vidék Napja rendezvényen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ünnepélyes keretek között hirdette ki a nyertes Leader közösségek neveit, köztük a Szigetköz-Mosoni-sík Leader Akciócsoportét. A sikeresen összeállított Helyi Vidékfejlesztési Stratégia eredményeként közel másfél milliárd forintnyi uniós fejlesztési pénz érkezik a térségbe az elkövetkező öt évben.

A 2007-2013. közötti programozási időszakban az európai uniós forrású vidékfejlesztési támogatások az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) finanszírozott intézkedésekben összpontosulnak. Az erről szóló rendelet III. és IV. tengelyének keretében az elkövetkező években a Szigetköz-Mosoni-sík 34 településén lakóhellyel, székhellyel, telephellyel rendelkező magánszemélyek, egyéni vállalkozók, társas vállalkozások, nonprofit szervezetek, egyházak, önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok, önkormányzatok társulásai nyújthatnak be kérelmet fejlesztési forrásokra. A nemzeti fejlesztési irányok figyelembe vételével az EMVA támogatásait csoportokra (tengelyekre) osztották. Jelenleg a III. tengely intézkedéseire lehet pályázni. Így falumegújításra és –fejlesztésre, a vidéki örökség megőrzésére, mikro-vállalkozások létrehozására és fejlesztésére, turisztikai tevékenységek ösztönzésére.

A széleskörű helyi partnerségre alapozott célok megvalósítására több mint 300 millió forint áll a 34 település rendelkezésre.

Sajnos a fent felsorolt négy intézkedés közül az első kettőből – mivel Jánossomorja lakosságszáma meghaladja az 5000 főt – részben ki vagyunk zárva, ugyanakkor a mikro vállalkozások támogatására és turisztikai fejlesztésekre jánossomorjai vállalkozások, szervezetek is nyújthatnak be igényt – mondta el Grundtner Gábor, az egyesület munkaszervezetének vezetője.

A támogatási kérelmeket első körben 2008. november 30-ig lehetett benyújtani, azonban a benyújtási határidőt előreláthatólag 2009. január 10-ére módosítják. A program ezt követően is folytatódik: 2013-ig évente két alkalommal, májusban és októberben lehet majd pályázni. A kimlei székhelyű Szigetköz-Mosoni-sík Leader Egyesület munkaszervezete segít a pályázóknak, illetve első körben ellenőriz és pontoz is.

A jövőre induló EMVA IV. tengely a helyi fejlesztési stratégiák megvalósítását ösztönzi a belső erőforrások innovatív és hatékony helyi felhasználásán, az életminőség helyi sajátosságokon alapuló növelésén keresztül.

A pályázatokról további részletek a www.umvp.eu, valamint a www.mvh.gov.huhonlapon a „Közlemények” menüpont alatt találhatók. Bővebb információ kérhető a 30 530-9895-ös, a 20 972-3733-as telefonszámokon, valamint a leadergabor@kimle.hu illetve leaderdani@kimle.hu  e-mail címeken.

Lőrincz György

-hirdetés- -hirdetés-