A zeneirodalom nevezetességeit ritkán hallgathatják meg magas színvonalú koncerteken a kisebb települések lakosai. Ezért fontos volt a győri filharmonikusok számára a jánossomorjai koncert, amivel kezdetét vette az idei bérletes hangversenysorozat.

Lassan felálltak és kimentek Haydn zenészei a darab 1772-es, első előadásán. A muzsikusokat nem engedték haza nyári pihenőre Fertődről, ezért írta meg a zeneszerző a „Búcsú” szimfóniát. Az egyenként elhalkuló hangszercsoportokra komponált muzsikát a győri filharmonikusok szintén egyenként kivonulva, nagy sikerrel adtak elő Jánossomorján. Az ifjúsági bérleti hangversenysorozat első állomásán Medveczky Ádám, Liszt-díjas karmester vezényelte a zenekart, közreműködött Nagy Zsuzsannahegedűművész.

A karmester elmondta, manapság küzdeni kell a kultúráért, hiszen ez az, ami leginkább csorbát szenved, ami megnöveli a hasonló „utazó” előadások fontosságát is. „Már többször voltunk Jánossomorján és talán éppen azért, mert kistelepülés, még fontosabbnak érzem az itteni kulturális tevékenységet. Hiszen óhatatlanul az itteni ifjúság ritkábban jut hozzá prózai előadásokhoz, hangversenyekhez, kamarazenéhez, általában minden művészeti alkalomhoz.” – hangsúlyozta Medveczky Ádám.

Az állami támogatással megrendezett sorozat a zeneirodalom nagyjait mutatja be a nézőknek, „amit mindenkinek ismernie kell” címmel. A hétfő délutánon Mozart – Kis éji zenéjének első tétele, Vivaldi Négy évszakából A nyár, és Haydn és Csajkovszkij műveinek részletei mellett Kodály Zoltán: Galántai táncok című szerzeménye is elhangzott. Vivaldi barokk zenéje, Mozart és Haydn klasszikus zenéje, Csajkovszkij romantikája és végül a XX. század magyar zenéjének, a magyar nemzeti zenének gyöngyszeme talán az egész zenetörténetet egy kis keretbe foglalja – mondta el a karmester.

A hagyományos bérletes hangversenyek során a zeneiskolás növendékek értékes ismereteket szerezhetnek, ám nem csak számukra fontosak az előadások. Dravetzky István az Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója szerint az általános zenei műveltséghez mindenképpen hasznos a sorozat, és az itt hallottakat össze lehet kötni az általános iskolai énekórákon tanultakkal is. Sokkal könnyebb a tanároknak beszélni egy-egy műsorszámról, korszakról, ha utána meghallgathatják a művet, illetve ehhez az előadáshoz kapcsolhatják a gyerekek a hallottakat,  mondta. Ennek szellemében a helyi általános iskola is rengeteg gyereket szervezett a sorozatra.

A sorozat következő állomásaiként februárban a Nemzeti Énekkar Antal Mátyásvezényletével híres operakórus-műveket ad elő, márciusban pedig Liszt Ferenc és a művészetek címmel zongora és szavalat együttese hangzik fel Hegedűs Endre és Kovács Zoltán előadásában. A sorozatot a Nemzeti Kulturális Alap és az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatja.

HT
-hirdetés- -hirdetés-