Közel 600 ember veszítette el állását megyénkben – nem hivatalos adatok szerint. A világgazdasági válság elsőként az autóipart, majd az építőipart érte el – e két területen több nagy jánossomorjai cég tevékenykedik. A hatásokat már ők is érzik.

A félelmek már a Leier Kft helyi betonelem-üzemében is megjelentek. Az elmúlt hetekben közel húsz főtől vált meg a gyár, azonban ez nem a gazdasági válság hatása. Katona György ügyvezető igazgató szerint azoknak kellett félniük, akik például visszaéltek a táppénzzel.

– „Négy-öt embernél több biztos, hogy nem kerül elbocsátásra tőlünk a mai naptól. Akik pedig elmentek, azok gyakorlatilag azért nem hiányoznak, mert eddig sem a jelenlétükkel tüntettek.” Bár az építőipar az egyik leginkább veszélyeztetett ágazat, a Leier cégcsoport nem érzi a válság hatásait, sőt, hárommilliárdos fejlesztést terveznek 2009-ben.

Komlós Andor a Leier Hungaria Kft. ügyvezető igazgatója szerint elképzelhető, hogy egy tíz hónapos időtávban megérzik, hogy kevesebb cég kap hitelt, és talán nem indulnak el olyan építkezések, amiket esetleg terveztek. „De mivel több terméket gyártunk és most már hat ország piacán vagyunk jelen, én úgy gondolom, hogy ezeket a nehézségeket át tudjuk hidalni.”

Ebben a idén átadott új helyi csarnokban olyan különleges födémelemek készülnek, amelyek sikerében bízik a cég. Igaz, keményebb versenyre számítanak, ezért is váltak meg azoktól, akik nem teljesítettek megfelelően.

Pénzes László, az SFS Intec Kft. igazgatója büszkén mesélt arról, hogy egyes autótípusokban jánossomorján készült alkatrészeket találunk. (Az új Golfokban, illetve az A és B osztályú merdcédeszekben is.) Bár a válság az autóipart támadta meg először, ahol már 10 százalékos a visszaesés, az igazgató öröme talán nem változik.

-„Vevőink jelezték, hogy egy-egy hétre, egy hosszabb időszakra le fognak állni a közeljövőben. De szerencsére sok olyan projektünk indult az ősz folyamán, amelyek kompenzálják ezt a termelés-visszaesést, úgyhogy abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy munkaerőt nem kell elküldenünk, sőt, kisebb létszámfejlesztést is végrehajthatunk.

A hetven dolgozó így megnyugodhat. Az üzem azonban költséget csökkent, igaz módjával: a jövő évben egy új gyártócsarnokot állítanának.

Ám nem minden autóipari beszállító enged bepillantani a lapjaiba. Az AMB Components Hungary Jánossomorja legnagyobb autóipari beszállító cége, közel négyszáz dolgozóval. A válság hatásait talán már ők is érzik, azonban arról, hogy mennyire, és mit is tehetnek ellene, nem tudtunk meg semmit. A cég vezetője ugyanis nem kívánt nyilatkozni.

A városvezetés is tart a válságtól. Helyi adókból több mint 400 millió folyt be tavaly. Negyvenmilliós csökkenéssel már ők is számolnak, ám 200 millióval is szűkebb lehet a városkassza nagy elbocsátások esetén. Úgy tűnik, ez nem fenyeget, ám az szinte biztos: a fejlesztések és az önkormányzati támogatások terén szűk esztendőnek nézünk elébe.

Dr. Kurunczi Károly Jánossomorja polgármestere hangsúlyozta: „Idáig is meggondoltunk minden kiadási tételt, ám most még inkább ezt tesszük majd. Startra Ha nagyon súlyos lesz a helyzet a kötelező feladataink nem foroghatnak veszélybe. A jövőre tervezett hivatal-felújítás és a vízbázis kiváltása azonban mindenképpen megvalósul.”

A megyei iparkamara szerint a válság hatása kiszámíthatatlan, azonban hamarosan minden területre begyűrűzhet, így akár a Jánossomorján ugyancsak fontos élelmiszeriparba is.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-