Főleg idősek vettek részt idén is a Családi Egészségnapon. Pedig fiatalok számára is hasznos információkkal szolgáltak a különböző előadások és az ingyenes vizsgálatok. Különleges, biorezonanciás, vagy akár virágterápiás módszerekkel mérték fel például a látogatók egészségi állapotát a szakemberek.

Hat különböző orvos és szakember hat, egészséggel kapcsolatos előadást tartott szombaton a Balassi Bálint Művelődési Házban rendezett egészségnapon. Dr. Mihályi Zsuzsanna, a rendezvény egyik szervezője például azokról a betegségekről beszélt hallgatóságának, amelyek megelőzésére télen különösen oda kell figyelni. Kiderült például, hogy a túl sok hólapátolás is megárthat az idősek szívének, mert a hidegben végzett munka jobban leterheli az ereket. Nem ritka – mesélte a doktornő -, hogy éppen emiatt ugrásszerűen megnő az infarktusok száma, amint leesik az első hó. Inkább maradjank a hókupacok a helyükön, de az egészségünk érdekében a lapátolást csak apránként végezzük.

Emellett bőrbetegségekről is tanácsokat kaphattak az érdeklődők, és megtudhatták azt is, hányféle betegség gyógyítható fényterápiával. Bognár Csaba a zárttérti levegő veszélyeiről beszélt, Kocsisné Horgas Ágnes tanító pedig a lelki egészség és a tanulási problémák összefüggéséről. De a gyógytorna iránt érdeklődők is megtalálták a kedvükre való előadást.
Az előadások szünetében diétás édességeket kóstolhattak a vendégek.
Az előadások mellett különféle vizsgálatokat végeztethetett magán minden érdeklődő: volt ingyenes vércukor- és vérnyomásmérés, hallásvizsgálat, tüdőbeteg-szűrés és biorezonanciás állapotfelmérés. Egészen meglepő módszerekkel is találkoztunk. Ki gondolta volna például, hogy virágok képéből is meg lehet állapítani, hogy egészséges-e az ember. Az úgynevezett Bach-virágterápia során a páciensnek egy pakli, virágokat ábrázoló kártyából kell egyet kihúznia, a virág mondja meg a terapeutának, hogy mi a probléma, és a virágok esszenciájával történik a gyógyítás is.
A vizsgálatok többségét ingyenesen végezték, de volt olyan, éppen a virágterápia, illetve egy keleti masszázs, amiért fizetni kellett.
De persze a különböző cégek is kihasználták a lehetőséget termékeik bemutatására.

Százhúsz látogatót regisztráltak összesen a nap folyamán, bár egyszerre sosem voltak nagyon sokan, igaz, találkoztunk olyannal is, aki Sopronból érkezett az egészségnapra.

A helyi nyugdíjasklub, a társaskör egyesület és Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos összefogásával évről-évre megvalósuló egészségnap célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a betegségmegelőzés fontosságára. Ezt a célt szolgálja városunk másik, eddig kétszer megrendezett, tavaszi egészségnapja is, ahol komolyabb, szakorvosi szűrővizsgálatokat is el lehet végeztetni.

jakabviktoria

-hirdetés- -hirdetés-