Jánossomorjai alkotót köszönthetett a mosonmagyaróvári városi könyvtár: L. Burda Zsuzsanna ikonjaival állt a publikum elé. A csütörtök délutáni megnyitón közel negyven egyházi táblaképet szemlélhetett a közönség. Ami a hagyomány szerint az imádkozást is jelenti.

A mosonmagyaróvári Huszár Gál Városi Könyvtárban tartott megnyitón Herman Antal, a jánossomorjai körzeti általános iskola történelemtanára mutatta be az alkotót és művet, a sok barátot is maga között tudható, közel harmincfős közönségnek. De Herman a bizánci eredetű ikonok megértésről, teológiai, spirituális jelentéseiről, bonyolult szabályrendszerükről is beszélt a közönségnek – mindezt szemléletesen, pár kiemelt táblakép részletein mutatva be. A középkor kezdetén kialakult késő antik portréművészet a transzcendens világ megértését és átélést szolgálja: Ikont nézni olyan, mint imádkozni, mondta el Herman Antal.

A megnyitó szavak után Katona Dóra adta elő az alkotó egy versét Mindörökre, Uram? című verseskötetéből. Ezzel együtt a több művészeti ágban tevékeny alkotó más köteteit is megtekinthették, dedikáltathatták az érdeklődök.
A könyvtár emeleti előterében nyílt tárlaton harmincnégy táblaképet láthat a látogató. Gyurics Zoltánné igazgató elmondta: Bár rendszeresen mutat be a könyvtár nem városi alkotókat, lehetnénk nyitottabbak a helyiek a környékünkön élő művészek iránt. „De megnyugtat, hogy könyvtár vagyunk, vagyis ide naponta 200-250 ember bejön, így több ezren találkoznak akaratlanul is ezekkel a képekkel és szemlélhetik őket.”

L. Burda Zsuzsanna elmondta, itt, Mosonmagyaróváron, a Flesch Károly Kulturális Központban volt az első kiállítása. Mivel tevékeny részese volt Mosonmagyaróvár kulturális életének, sok barátja, ismerőse akad itt, akik mindig szívesen fogadják. „Jánossomorján nehezebb dolgom van, nagyobb felelősség, kihívás otthon tárlatot nyitni, bár lehet, csak nekem van ilyen kényszerérzetem.”

L. Burda Zsuzsanna íróként, költőként és képzőművészként is aktív, gyermekkora óta foglalkozik írással, amik a 60-as évektől jelentek meg a megyei lapokban, antológiákban. Több önálló kötete is napvilágot látott: 2003. szeptemberében verseskötete “Mindörökre Uram?” címmel, majd 2007-ben az Ella könyve, életrajzi ihletésű regénye. Nemrég mutatták be Arcok című interjúkötetét, melyben jánossomorjai személyeket mutat be. Több amatőr művészeti kör tagja, illetve elismert alkotója. 2003 óta a Jánossomorjai Napló munkatársa. 1999-ben kezdte festeni fatáblás, ikonhatású képeit,  2000-ben már önálló kiállításon mutathatta be a képeket.

HT

 

-hirdetés- -hirdetés-