Még legalább egy évig járőröznek Ausztria keleti határain, így közvetlen szomszédságunkban is az osztrák katonák. Mindezt azzal indokolják a döntéshozók, hogy a lakosság biztonságérzetét növeli az intézkedés.

Burgenland és Alsó-Ausztria tartomány összesen kilenc körzetében, vagyis a schengeni határövezetben meghosszabbítják az osztrák hadsereg rendőri segédszolgálatát, egészen jövő év végéig – számolt be róla meglepődve a hazai sajtó. Az erről szóló határozattervezetet Norbert Darabos védelmi (SPÖ) és a Maria Fekter (ÖVP) belügyminiszter közösen nyújtotta be a szerdai kormányülésen. Javaslatukat a keleti országrészben élő lakosság biztonsági igényével indokolták – írja az Index hírportál. Az ellenzéki Zöldek és több osztrák alkotmánybíró által is aggályosnak tartott döntést jövő nyáron vizsgálhatják felül újra.

Osztrák katonák ’90-óta szolgálnak a határtérségben – tavaly decemberig közvetlenül a határőrzésben és határellenőrzésben. A schengeni belső határok kinyílásával kissé beljebb vonva, de maradtak, és a rendőrséggel együttműködve segédfeladatokat látnak el. Például járőrözést végeznek, és a gyanús esetekről értesítik az illetékes rendőrőrsöket, ám intézkedési jogkörük nincs. Eredetileg úgy tervezték: a nagyjából 1500 katona 2008 végén szolgál a határok mögött. Fekter belügyminiszter azonban szerdai nyilatkozatában minisztertársával közösen kijelentette: a hadsereg jelenléte nemcsak hogy növeli a lakosság biztonságérzetét, de az eddigi tapasztalatok szerint a katonák és a rendőrök közötti együttműködés is eredményeket hozott. Egyes források szerint Brüsszel nemtetszéssel szemléli a schengeni nyitás után is folytatódó osztrák katonai határszolgálatot.

Munkatársunktól

-hirdetés- -hirdetés-