Az európai átlag felét sem éri el Magyarországon a nőgyógyászati szűréseken résztvevők száma, és ez alól megyénk sem kivétel. A szűrővizsgálatok fontosságára kívánta felhívni a nők figyelmét a Moson Megyei Nők Egyesülete a magyaróvári Karolina Kórházzal karöltve szervezett ingyenes szűrővizsgálatokkal november 6-án és 7-én. Jánossomorjáról üresen indult el az ingyenes buszjárat.

Emlő- és méhnyakrák-szűrés illetve bőrgyógyászati vizsgálat is várta a rendelőintézetben a szűréssorozatra ellátogató nőket. A várakozók csontritkulási, diatetikai és inkontinenciai tanácsadáson vethettek részt, illetve feltehették kérdéseiket egy intimtorna-szakértőnek és egy szexuálpszichológusnak is. A hölgyeket korhatár nélkül várták a rendelőkben, hiszen nem csak idős korban fontos a rendszeres vizsgálat.

Nem elég kétévente

Reményi-Szokoli Mónikától, a Moson megyei Nők Egyesületének elnökétől megtudhattuk, szeretnék, ha minél több nő fülébe eljutna, hogy nem elég kétévente, háromévente megjelenni a méhnyakrák-szűrésen, hanem éves sűrűséggel részt kell venni rajta. Hiszen, mint mondta, egy nagyon egyszerű, nagyon gyors, fájdalommentes vizsgálatról van szó, és mégis sok-sok nő élete megmenthető lenne a rendszeres szűréssel.

Elégtelen csökkenés

Mind az emlőrák, mind a méhnyakrák halálozási rátája csökkent az elmúlt években, azonban európai szinten még mindig elsők vagyunk a nőgyógyászati betegségekben szenvedők számában. Ez csökkenthető lenne, hiszen az időben kiszűrt betegek körében szinte száz százalékos a gyógyulási arány. Dr. Bali Attila, nőgyógyász úgy gondolja, hogy az egészségnevelés, a megelőzés, a nagyobb felvilágosítómunka eredményre vezethetne. Megtudhattuk tőle, hogy külföldön, nálunk nyugatabbra az embereknek nagyobb az egészségtudatuk, mint Magyarországon. Így a rendszeres szűrővizsgálatokon a lakosság átlagban mintegy 70 százaléka részt vesz.

Senki tőlünk

A rendezvényt az egyesület pályázati pénzekből illetve éves jótékonysági báljuk bevételéből finanszírozta, így a programok a résztvevők számára semmibe sem kerültek. Környező településekről, így Jánossomorjáról is buszt indítottak, tőlünk azonban egy érdeklődő sem mutatkozott, így üresen indult a járat, melyet a mosonmagyaróvári gimnázium bocsátott a szervezők rendelkezésére. A rendezvényen mindössze egyetlen jánossomorjai hölggyel találkoztunk a körülbelül kétszáz vizsgálatra jelentkező közül, Horváth Erzsébet azonban hasznosnak találta a rendezvényt: „Intim torna tanácsadáson vettem részt – szükségem van rá, mivel négy gyermeket szültem. De voltam rákszűrésen, és a bőrgyógyászaton is.”

Harasztos Emese

-hirdetés- -hirdetés-