Jánossomorját is bőven ellátnák elektromos árammal: Elindultak a helyi szélerőmű-park kerekei. Az osztrák és magyar együttműködésben felépült projekt átadóján azt is bejelentették: hamarosan további tornyokat állítanának városunk határában.

Ma délre a jánossomorjai szélerőmű-park utolsó kereke is mozgásba lendült, és megkezdte az áramtermelést. A négy, egyenként 105 méter magas torony mindegyike két megawattos. A Magyarországon erős közepesnek számító park évente hat-tízezer háztartás energiaigényét tudja kielégíteni.

Két megawatt

Több éves munka után koccinthattak erre pénteken a beruházók és közreműködők, hiszen a jánossomorjai erőmű-park szándéka még 2005 tavaszán merült fel. A tornyok alapköveit hat hónapja tették le városunk északnyugati határában. A park osztrák és magyar együttműködésében jött létre, a Burgenlandi Elektromossági Rt. és a Renerwind Kft. közös projektjeként.
– “A gép forog, az alkotó pihen. Évszázadig eljár saját tengelyén, míg egy kerékfogát újítni kell. Ezt kívánom Önöknek!”  – a városnak intézett köszönetekre válaszul idézte Madách Imrét Dr. Kurunczi Károly polgármester. A pihenésre azonban nem sok idő marad, a parkot ugyanis tovább bővítené a cég. (A területen álló ötödik szélerőmű a Raiffaisen bankcsoport energiaszolgáltató társaságának tulajdona.)

Két kerékkel több

– A meglévők üzemeltetése mellett két új szélkerék már engedélyeztetés alatt van, így terveink szerint 2009-re vagy 2010-re újabb két szélkereket állítunk majd, mondta el Harald Kraus a Renerwind Kft. osztrák ügyvezető igazgatója. Bár a tornyok nem Jánossomorjának termelnek áramot, a település számára is hasznos a közel négymilliárd forintos beruházás. Becslések alapján szélerőművenként egy millió forintos iparűzési adóbevételre számít az önkormányzat évente. A tornyokat jelenleg 25 éves működésre szavatolták.

Két akadály

A szélenergia egyike a legversenyképesebb megújuló energiaforrásoknak, amivel sokat tehetnünk a globális felmelegedés ellen – hangzott el a szokatlanul enyhe novemberi napon tartott ünnepségen. A pénzpiaci válság miatt jelenleg a zöldenergiás beruházások háttérbe szorulnak, a szakértők azonban bizakodóak, más globális hatások miatt.

– Meggyőződésem, hogy fél év múlva vége lesz a pénzügyi válságnak és az új amerikai elnök hangsúlyosan foglalkozik majd a klímaváltozás elleni harccal, és a megújuló energiaforrások is új hangsúlyt kapnak. Ilyen szempontból jó kezdetnek tűnik a mai nap Jánossomorján – mondta Hans Lukits a beruházó osztrák elektromossági Rt. igazgatósági tagja.

A nagy problémák mellett azonban hazai akadályok is állnak a szélerőmű-parkok előtt jelenleg. Litresits Imre, a Renerwind Kft. magyar ügyvezetője elmondta: – “Európában egyedül Magyarországon él a szélerőművek számára kedvezőtlen rendszer, ami büntetőkvótát is foglal magában. Tulajdonképpen 24 órával előre  15 percenkénti pontossággal meg kell adnunk a szélfújási menetrendet.”

Mindezt egy nappal korábban még a Magyar Meteorológiai Intézet sem tudja megbecsülni olyan pontosan, amit elvár a szabályzat – mondja az ügyvezető. Akár több, akár kevesebb szél éri az erőműveket a lejelentettnél, a parknak borsos büntetést kell fizetni az áramszolgáltató felé. Ez akár 10-15 százalékos kiesést is jelenthet a cégnek, ami már a park megtérülését is veszélyezteti a cég szerint. Már az Unió is változásokat szorgalmaz e szabályozásban. Ha ez nem történik meg, akkor nehéz jövőnek néz elébe a szélerőmű-ipar, mondják a szakemberek.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-