Többségi nem várható a Kistérségi Társulás pénteki ülésén a szociális szolgáltatások és a bölcsődék kistérségi összevonására. A szándék megmarad ugyan, de fél évvel halasztódik a döntés. Erről Botos Gábor, kistérségünk titkára beszélt a szerdai helyi testületi ülésen. De az épületeknek, természeti értékeknek szánt helyi védettség bevezetéséről, sőt a lomtalanításról is beszéltek képviselőink.

Nemigen igen. Idén még várhatóan nem vonják kistérségi irányítás alá a szociális intézményeket. Előre láthatólag így dönthet pénteken a kistérségi társulás ülése e fontos kérdésben, amelyről már korábban is érveket és ellenérveket is bőven felsorakoztatóan tárgyalt a grémium (Lásd korábbi cikkünket!).

Erről Botos Gábor a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás titkára beszélt a szerdai jánossomorjai képviselőtestületi ülésen, ahol beszámolót tartott a szervezet éves működéséről.
Az előzetes egyeztetések alapján közel kilencven százalékban elutasított szándék azonban csak csúszik, remények szerint nem többet fél évnél. Jelenleg ugyanis rövid idő állna rendelkezésre ahhoz, hogy megfelelően és megnyugtatóan előkészítsék a változásokat. Az összevonásra 2009 második félévében kerülhet sor, ami után közel hatvan millióval többet kap majd a kistérség e feladatokra. (Így az egyes településeknek is kevesebbe kerül a működési hozzájárulás az eddiginél.) Addig is a tervek szerint a Mosonmagyaróvári Szociális Ellátó Központ vállalná a közös irányítás szerepét, erről is dönthet pénteken a testültet.

Érdekházasság

Botos Gábor beszámolójában elmondta: A mosonmagyaróvári társulás fejlődését jól mutatja, hogy a kezdeti, alig félszáz millió forint után mára több mint 200 millióval gazdálkodik. Botos Gábor kiemelte, idén is több lépést tettek azon a kijelölt úton, amely az egyre több intézmény, szolgáltatás kistérségi működtetésbe vételét célozza. Ezzel állami többlettámogatásokra is esély nyílik, és a települések válláról is leveszi a terhet. Sőt, lehet, hogy olyan szolgáltatásokat is eljuttathat kis falukba, amikre egyedül e településeknek nem nyílna módja, hiszen nem tudnák biztosítani a sokszor kemény – és tegyük hozzá, drága – feltételeket. Botos ezért egy érdekházassághoz hasonlította a szervezet működését, amely minden közreműködőnek megéri a közösségvállalást.
Jelenleg a pedagógiai szakszolgálatok (nevelési tanácsadás, logopédia, gyógytestnevelés), a szociális alapszolgáltatások (támogató szolgálat, családsegítés, jelzőrendszeres segítségnyújtás, fogyatékosok nappali ellátása) és mozgókönyvtári szolgáltatás működnek a kistérség égisze alatt. Ezt szeretné a szervezet kiegészíteni további szociális- egészségügyi szolgáltatással (az idősek, a hajléktalanok és a fogyatékosok ellátása, étkeztetési szolgáltatás) és a bölcsődék együttes működtetésével. De már csak jövőre.

Botos ezzel együtt kiemelte, hogy Jánossomorja évente kétszer értékeli a kistérségi testület munkáját, ami az átlagnál nagyobb figyelmet jelent, hiszen több településnél elhanyagolják a beszámoló meghallgatását. A titkár beszélt a kistérségi munkaszervezet megalakulásáról is, amely, mint a szervezet „hivatala” működik majd.

Dr. Kurunczi Károly polgármester a Botos Gábornak mondott köszönethez hozzátette, Jánossomorja kistérség felé érzett elhivatottságát mi sem jelzi jobban, mint hogy az első mikrotérségi társulást (amely egy adott intézménytípus közös fenntartását, esetünkben az oktatást jelenti) mi hoztuk létre.

Vár állott, most kő’ halom?

Hosszas előkészítő munka után került a testület elé az ülésen a helyi jelentőségű épített és természeti értékek védetté nyilvánításának rendelet-tervezete, mely ezen jánossomorjai értékek védelmét, de egyáltalán, megállapításukat tűzte zászlajára.
A helyi védelem feladata például ezen értékek felkutatása, védelme, helyreállítása is, hogy megőrizzük azt a jelen és jövő nemzedék számára. Így az épített kategóriában megjelölnék a település szempontjából különlegesen fontos házakat, köztéri szobrokat, épületrészeket, akár kapukat, és így tovább. A természeti értékeknél pedig belterületi és környékünkön álló fasorok, értékes fák, cserjék, illetve azok termőhelyei szerepelnek a listán. A tervben szereplő örökségeink védelmére több intézkedést is hoztak, mely között például szerepel, hogy velük összhangban működhet csak a településfejlesztés. Tilos veszélyeztetésük, rongálásuk.
Mint kiderült, az épített kincseinkről való döntést még két előzetes intézkedésnek – a főépítészi vizsgálatnak és egy, eddig hiányzó település-felmérés elkészítésének – kell megelőznie. Csak ez után kerülhet a testület elé a rendelet-tervezet. Azonban a környezeti kategóriákat elfogadták a képviselők. A védelem ellen vétőket természetesen bírsággal is büntetheti a város.

„Nem életszerű temetési segély”

A temetési segélyt is módosította a város. E szerint akkor kaphat segélyt a kérelmező, ha az egy főre számított havi jövedelem nem haladja meg, családban élők esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 százalékát, egyedül élők esetében pedig a 250 százalékát. Eddig e keretszámokat 150, illetve 200 százalékban állapították meg. Erre azért volt szükség, mert, mint a dokumentumban áll, a díj mértéke az idővel, „nem vált életszerűvé”, és egyre magasabbak a temetés költségei is. A segély mértéke 15 ezer forint.

30 ezer közterületen

A testület módosította a közterületek használatáról szóló helyi rendeletet is. Mivel az elmúlt időben több esetben fordult elő közterületi károkozás, nem rendeltetésszerű használat, így például jogtalan tartózkodás a már bekerített játszótéren. Tehát, aki ezentúl a figyelemfelhívó tábla szabályait megszegi e helyeken, akár 30 ezer forint büntetéssel is sújtható majd. Több képviselő megjegyzése szerint ez is kevésnek bizonyul majd, de ennyire ad lehetőséget a törvény.

1.: letölt, 2.: kitölt

A testület – a törvényi rendelkezés értelmében – elkészíttette, és el is fogadta a város elektronikus közigazgatási programját, amely szerint 2009 márciusáig a kizárólag papírlapon meglévő önkormányzati rendeleteket digitalizálják és megjelentetik a honlapon. Május 1-ig pedig  az összes ügytípus ügyleírását és a hozzá tartozó nyomtatványokat is elérhetővé teszik a holnapon.
Ennél feljebb az online ügyindítás, majd a teljes, személyes jelenlétet nem igénylő rendszer bevezetése áll. Utóbbiakat csak központilag koordinált programban célozná meg a város.

Egy-egy mondatban

A gyors tempóban haladó ülésen a város 120 ezer forinttal ismét hozzájárult a karácsonyi élelmiszersegély-akcióhoz.
Változott a vagyonbevallás is: ezentúl a Polgármesteri Hivatalban dolgozó összes köztisztviselő köteles vagyonnyilatkozatot tenni, a jegyzőtől a munkaügyi ügyintézőig.
A Kistérségi Társulás pályázaton 130 millió forintot nyert a kistérség buszmegállóinak akadálymentesítésére, így ezentúl a mozgáskorlátozottak is megközelíthetik a busz peronját – igaz, a jelenleg közlekedő buszokat tekintve, csak azt. A teljes összegből négy millió esik Jánossomorjára, amihez 10 százalékkal kell hozzájárulni a városnak.
Miután a köztisztviselők már megkapták ez évi jutalmukat, Kurunczi Károlynak év végi jutalomként fizetése másfélszeresét, 724 ezer forintot szavaztak meg egyhangúlag a képviselők. Természetesen ezt idősebb Drobnitsch Tamás, az ügyrendi bizottság elnökének javaslatára és elnökletével tették.
A lomtalanításról is kisebb eszmecserét folytattak a képviselők. Az egyre nagyobb méretekben kikerülő szemét összeszedése már elhúzódott idén – a szombaton indult gyűjtést szerdán este fejezték be az önkormányzat dolgozói. A témában Winkler László javaslatát fogadták el, e szerint jövőre már településrészenként külön napra lebontva végzik majd a munkálatokat.
Az ülés záró aktusaként Kurunczi Károly, immár nem első alkalommal, felhívta a képviselők figyelmét, hogy részvételükkel tiszteljék meg a városi idősek napi rendezvényt november hetedikén, főleg, „mivel az október 23-i ünnepségen finoman szólva is gyér volt a részvételük”.

Hautpmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-