Az osztrák gazdák és vállalatok rossz szemmel nézik, ha dolgozójuk tájékozódni akar saját jogairól és lehetőségeiről. Ez is okozta, hogy a vártnál kevesebben jelentek meg az osztrák és magyar szakszervezetek rendezte mezőgazdasági fórumon szerdán, ahol a munkavállalók választ kaphattak volna kérdéseikre.

Sok ausztriai munkáltató csak részben adja meg ingázó magyar dolgozói járandóságát, sőt, azt is igyekszik magakadályozni, hogy azok tudomást szerezzenek arról, mi is illeti meg őket. Debreceni Tibor, aki az Őrségből látogatott el a fórumra, elmondta, hogy valójában Ausztriában dolgozó felesége szeretett volna részt venni a  rendezvényen, főnöke azonban nem engedte el, még szabadságot sem adott neki erre a napra. Emellett talán okot adhatott a gyér létszámra az érdeklődés hiánya, hiszen mindössze körülbelül harmincan látogattak el a művelődési házban szerdán késő délután tartott mezőgazdasági fórumra.

Dalos Bertold, az Európai Területi Együttműködés Projekt szervező-asszisztense elmondta, a rendezvény elsődleges célja, hogy tájékoztassa az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalókat jogaikról, lehetőségeikről. A mezőgazdaságban különösen sokan dolgoznak Jánossomorjáról és a környékről is, hiszen Burgenlandnak ez a régiója mezőgazdaságilag elég jelentős. Nagyon sok olyan vállalkozás, kisebb-nagyobb cég működik itt, amely magas számban foglalkoztat magyar munkavállalókat. Tapasztalataik alapján azonban nem mindig a jogszabályoknak megfelelő bér illetve munkakörülmények között teszik ezt.
– “Bejelentés a társadalombiztosításhoz, ennek az elmaradása, illetve, hogy ez milyen jogkövetkezményekkel jár; az elmaradt bérek, az elmaradt egyéb járandóságok, a szabadság, a táppénz. ” E kérdések a leggyakoribbak az IGR irodájának jogi tanácsadója, dr. Laki Brigitta szerint. Jellemző probléma még, hogy a munkaadók – tudtuk nélkül – csak időszakosan jelentik be a munkavállalókat, így azok elesnek olyan juttatásoktól, mint a betegellátás illetve a nyugdíj.

A fórumon a leggyakoribb problémákat taglaló,általános beszámolót tartott még Markus Szelinger szakszervezeti jogi titkár, majd Laki Brigitta és dr. Bienerth-Jászay Dóra az IGR iroda jogi tanácsadói adóbevallással, társadalombiztosítással, munkavállalási engedélyekkel kapcsolatosan felmerülő jogi kérdésekről beszéltek az érdeklődőknek. Azt ezt követő fórumon az érdeklődők választ kaphattak kérdéseikre, az előadók igyekeztek hasznos tanácsokkal ellátni őket.

Bár a rendezvény végén lehetőség volt egyéni konzultációra, egy-egy ilyen fórum után ugrásszerűen megnő azok száma, akik segítségért fordulnak valamelyik IGR iroda tanácsadójához Neuseidlben (Nezsider) vagy Eisenstadtban (Kismarton). De az érdeklődők bővebben informálódhatnak a www.igr.at weboldalon is.

Harasztos Emese

-hirdetés- -hirdetés-