Megállították a túzokállomány csökkenését térségünkben. Többek között ezzel a sikerrel zárult a négy éves Life Túzokvédelmi Program. A megfigyelések során felfedezték, hogy a madarak Jánossomorja határában is hosszabb időt töltenek el.

A Kisalföldön élő túzokpopuláció fogyatkozása megállt, sőt, az elmúlt időszakban a nagyjából 100 egyedről 120-ra nőtt Európa legnagyobb testű, röpképes madaraik létszáma a környéken. Az itteni madarak egy csoportot képeznek az osztrák szomszédságban élő állománnyal, azonban együttesen számolva is 300-ról 360-ra nőtt a számuk. A túzok Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint. A kilencvenes években 1200 túzokról tudtak hazánkban, ám jelenleg 1400 egyedre emelkedett a hazai állomány.

Ebben a szeptember elsejével lezárult, négy éves Life Túzokvédelmi Programnak nagy szerepe van. Az egymilliárd forint összértékű, közel felében az Európai Unió által támogatott program hazánk egész területén igyekezett segíteni, fejleszteni a túzokvédelem hatékonyan működő rendszerét. Ezt Spakovszky Péter a lezárult program területi referense mondta el stábunknak, aki egyedüli megfigyelő volt a térségben.

Tovább is van…

A befejezéssel azonban a feladatok nem érnek véget: a madarat továbbra is védeni kell, csak az eddig fennálló Uniós és állami források apadtak el. Ezután a -programban eddig is részt vevő- Nyugat-magyarországi Egyetem és a Fertő-Hanság Nemzeti Park közösen folytatja a tevékenységeket.

Tennivalók

A Life program alapvető feladati közé tartozott például a rendszeres megfigyelés, a fészek-, és tojásmentés, a telelőhely kialakítása is. Nagyjából 2000 hektár földet vásároltak, szántókat gyepesíttek vissza. Az elektromos légkábelek is sok madár halálát okozzák, így e téren is próbáltak lépéseket tenni: a kábelekre madárelterelő, figyelemfelhívó eszközöket telepítenének a jövőben, igaz ezek száma nem lesz túl nagy – mondta a szakember. Fontos teendő volt a téma népszerűsítése is a lakosság felé, ennek keretében Jánossomorján is találkozhattunk fotókiállítással, előadással is.

Sokkal lényegesebb feladat a gazdálkodók tájékoztatása és az érintett területeken a túzokbarát földművelés bevezetése – hangsúlyozta Spakovszky Péter. Erre az agrár-környezetgazdálkodási program (korábban: Natura2000) kínál lehetőségeket, de a program szakemberei egyénileg is felvették a kapcsolatot több gazdával. A túzok-élőhelyek környékén ugyanis több védelmi intézkedésre is szükség van a szántóföldön élő madár megóvására – ilyenek például a betakarítás során alkalmazott védőeszközök, vagy a madár életmódjának megfelelő növények termesztése is.

Jánossomorján is láthatjuk őket

A program sikeréhez tartozik az is, hogy mára sokkal többet tudunk a madár életéről, mint korábban. – Tudtuk, hogy a madarak egy csapata Mosonszolnoknál tölti a telet – itt néha a 86-os útról szabad szemmel is láthatják őket a szerencsésebbek – és ismert, hogy az andaui hídhoz vezető út mellett költenek, ám újdonság, hogy a madarak e két élőhely között átvonulóban Jánossomorja térségében is hosszabb időt, akár heteket is eltöltenek.- mondta el a szakember.

A nagyjából a várbalogi volt laktanya és a jánossomorjai határőrlaktanya közötti földeken figyelték meg a pihenő madarakat, főként az impozánsabb kakasokat. Spakovszky Péter hangsúlyozta, az e területen gazdálkodóknak azonban nem kell számítaniuk megkötésekre, ám örömmel fogadják, ha a madarakra jobban odafigyelve művelik a területet.

Nem fenékig

A Kisalföldi túzok-élőhelyek között nincs védett terület. – „Nem is a védelem a cél – tette hozzá a megfigyelő – hiszen meg kell tanulni együtt élni a gazdálkodással, mert a madárnak és a gazdáknak is ez a megfelelő. Akkor lehet sikeres a túzokvédés, ha a földművelők számára is alternatívát tudunk kínálni, ha nekik is megéri az együttműködés.”

Öröm, hogy a gazdálkodók is egyre jobban felfigyelnek a túzokvédelemre, az agrár-gazdálkodás azonban lehetne jóval sikeresebb. A többek között a túzok védelmét is célzó gazdasági programhoz csak ötévente lehet csatlakozni, tehát a szakemberek szerint az állami bürokrácia talán a legnagyobb kerékkötője a hatékonyságnak.
-hirdetés- -hirdetés-