Városnapok 2008: Húsvétkor a helyi lányoknak, asszonyoknak nem szabadott a kocsma felé nézniük. Ezek is kiderültek az idei helytörténeti vetélkedőben, ahonnan a központi iskola hetedik bései vihették haza a győztesének járó serleget.

Hét csapat veselkedett neki a hagyományos városnapi helytörténeti vetélkedőnek, idén már stílszerűen múltunk emblematikus épületében, a könyvtárban kora délután. A Város a Hanság peremén című versenyt már harmadjára rendezték meg, azzal a céllal, hogy felhívják a diákok figyelmét városunk történelmi emlékeire, hagyományaira. A részt vevő helyi hetedik-nyolcadikos diákok már szokásosan helytörténeti jellegű tesztsort töltöttek ki, illetve előzetesen kiadott feladatokra elkészített anyagaikat mutathatták be a zsűrinek.

Idén a zsűri egy-egy gyűjtött jánossomorjai hagyományt várt a tanulóktól. Másodsorban pedig a város egy érdekes személyét vagy épületét, emlékhelyét kellett bemutatniuk a közönségnek – egy rövid elektronikus diavetítős előadáson.

A hét csapat egyaránt szoros eredménnyel zárta a versenyt, és minden gárda felmutatott valami értékes kincset városunk történetéből, vagy vidám, kreatív feladatmegoldással tűnt ki. A dobogó legtetejére azonban a 7.b. osztály csapata állhatott (Márkus Nikolett, Posztós Eszter, Lőrincz Virág, Madarász Márk, Németh Zoltán), a második lépcsőre a 8.c-sek nyertek jogot (Cseh Roberta, Dohány Bernadett, Németh Annamária, Sipőcz Vivien, Unger Annamária), míg a bronz-pozíción a 8.a végzett (Lackner Laura, Samu Fanni, Sarok Klaudia, György-Jakab Petra, Varga Roberta).

A vetélkedő feladatait Horváth Katalin könyvtáros dolgozta ki, a zsűriben pedig Lőrincz György a művelődési ház igazgatója, Hauptmann Tamás a JTV főszerkesztője, illetve Biczó Zsolt a körzeti iskola tanára, a helyi TIT elnöke foglalt helyet.

A feladatok megoldása összességében örömmel töltötte el a zsűrit, jellemzően hatvan százalék felett pontozhatták a csapatokat illetve a feladatokat – a helytörténeti tesztekben mutatkozott inkább nagyobb eltérés. Több egység kiváló, érdekes megoldással is előrukkolt. A hagyományok gyűjtése során akadt például nem csak könyvekből, de idősek beszámolójából előásott régi helyi hagyomány. Így például a szentjánosi németség kalácslovaglása, amikor a regruták karácsonykor a lányos házakhoz lovagoltak, ahol a menyecskék kalácsot kötöztek a lovak kantárjához. A búcsú másnapján szokásos tyúklopásról is szó esett: ekkor a legények igyekeztek tyúkot csenni a lányos házaktól, és ha sikerrel jártak, azt a tulajdonos portáján főzhették meg. De a somorjai mákos kalács receptjét is elolvashatta a nem kimondottan konyhatündér zsűri. Voltak azonban kevéssé munkás beadványok is: akadt, aki televíziónk honlapjáról másolta ki három hagyományos program tudósítását.

A bemutatókban is több sikeres produkció született: itt szinte idegenvezetőként mutatták be a diákok egy képzeletbeli idegennek városunk egy-egy szegletét vagy alakját. Két szentpéteri csapat is Klafszky Katalint választotta, aki 1855-ben épp e napon született. Volt, aki egy régi kedves tanárának tevékenységét és életét mutatta be igen frappánsan és vidáman.

De hallhattunk egy alapos összefoglalót a Hármashalom történetéről, végigtekinthettük Szentpéter egyházi emlékeit, kiváló előadást láthattunk épp a mozi épületéről, illetve Király József olimpiai bajnok galambászról is rövid képet rajzoltak a diákok.

A nyertesek külön e célra nyomott pólókban büszkélkedhetnek ezután a város utcáin, és a Jánossomorja Füzetek egy-egy számát is hazavihették, hogy tovább mélyítsék helytörténeti tudásukat. Az első csapat kiváltsága, hogy ők már a füzetek épp e napon megjelent harmadik, legújabb számát vehették át a zsűritől.

Munkatársunktól

-hirdetés- -hirdetés-