Városnapok 2008: Idősebb Drobnitsch Tamás vehette át Jánossomorja díszpolgári kitüntetését péntek délután, a polgármesteri hivatal dísztermében tartott ünnepi testületi ülésen. Idén a város egyetlen ilyen címet adományozott, tiszteletbeli polgárt nem avattunk.

A közösségért végzett kiemelkedő munkájáért adományozta a címet a város testülete Drobnitsch Tamásnak. Ő meghatottan vette át az elismerést, saját elmondása szerint nem számított a díjra, de tisztelettel és hálával fogadta azt. Úgy véli, részben megérdemli a kitüntetést, hiszen tett városunk életének fejlődéséért, azonban neki is lenne még mit véghez vinnie Jánossomorján.

Az ünnepet a Jánossomorjai Amatőr Színjátszók és az Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak műsora színesítette. Az idézetek és ütemes dallamok után Dr. Kurunczi Károly polgármester megnyitotta az ünnepi testületi ülést, melynek feltétele, hogy megfelelő számú képviselő megjelenjen, teljesült – igaz, hiányzók voltak.

Az oklevél és a medál átvétel, majd az ünnepélyes aláírás után Drobnitsch Tamás városunkhoz való kötődéséről, Jánossomorja iránti szeretetéről beszélt. Megköszönte a díjat, valamint családjának a mindenkori támogatást, azonban hangsúlyozta, szinte mindig közösségben dolgozott, részt vállalt a munkából, így nem csak őt illeti a kitüntetés.

Drobnitsch Tamás tanácsként annyit mondott az őt követőknek: „a szórakozást és a munkát nem szabad összetéveszteni: A munka az első és nem fordítva. Szeressék Jánossomorját, a közösséget, hogy élhetőbb legyen minden vonatkozásban a város.” Fontosnak tartja a környezetbarátságot is. Maga is próbált ezek szerint élni.

A díszpolgári címéhez dukáló pénzjutalmat felajánlotta az óvoda részére, hogy azt a kisgyerekek kirándultatására fordítsák. A rendhagyó testületi ülést állófogadás, és gratulációk hosszú sora követte.

Kurunczi Károly elmondta: A település életéhez nagyon sokan hozzáteszik a maguk részét, e díjra is azok jogosultak, akik lehetőségeikhez mérten megtesznek mindent a város életéért. Igazából minden évben több jelölt közül választják ki a díjazottat, díjazottakat, ám nem kötelező és nem törvényszerű megválasztani a jelölteket. Most is nehéz volt a választás, eredetileg ugyanis nem lehetett volna aktív személyekre adni a voksot. Ám az eredeti rendelet e passzusát a közigazgatási hivatal eltörülte, mert negatív diszkriminációnak találta. Így vált lehetővé, hogy szavazzunk a beérkezett jelölésről.

A cím adományozásáról az augusztusi képviselő-testületi ülésen döntöttek. Drobnitsch Tamás érdemeit nem vitatva, a testületi tagok közül nem mindenki értett egyet azzal, hogy képviselőnek ítéljék a díjat. Végül titkos szavazással döntöttek a kitüntetés sorsáról.

A város idén a nem helyieknek járó tiszteletbeli polgár címet nem ítélte oda. Jánossomorja díszpolgári címét eddig Schmidt Márton (2004), Birkmayer György és Csasznyi Ferenc (2005), Őry Istvánné és Bella Sándor (2006), és Karsai Ferenc (2007) kapták meg.

Drobnitsch Tamás 1943-ban született, általános iskolai tanulmányait Mosonszentjánoson végezte. 1961-ben érettségizett, az akkori nomenklatúra szerint azonban származása miatt azonban egyetemre nem mehetett. Később a tatabányai szénbányában dolgozott aktív fizikai munkásként, csoportvezetői posztban. Később felvételt nyert a mosonmagyaróvári akadémiára, itt szerzett diplomát. ’81-től a mai napig tölti be a helyi termelőszövetkezet vezetői posztját, szakmai munkásságáért több állami kitüntetést kapott. Aktívan részt vett városunk életében, már a rendszerváltás előtt is három ciklusban tanácstagként, azóta pedig képviselőként tevékenykedik, ’94 óta a szociális és egészségügyi bizottság elnöke. Igazi közösségi emberként jellemezték. A helyi sportéletben is fontos szerepet játszott, ’60-ban a bajnokcsapat tagja volt. Mára három gyermeke révén öt unokával büszkélkedhet.

Harasztos Emese

-hirdetés- -hirdetés-