Októberig gazdátlanul maradnak a hazai falvak. A nemrég megszüntetett falugazdászi hivatalt csak sok település számára nem teljesíthető, komoly feltételekkel indítják újra. Jánossomorján várhatóan újra működik majd az iroda, ám addig is a helyi gazdáknak nehezebb a dolguk.

A most zajló őszi mezőgazdasági munkálatokban megnehezítették a helyi gazdák dolgát. Augusztusban ugyanis felfüggesztették a település-szintű falugazdászi szolgálatot az országban, így aki e szakemberek segítségére szorulna, a legközelebbi központba kell, hogy utazzon – előre láthatólag októberig.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal által beszüntetett intézményt csak azokban a településekben indíthatják újra, ahol az önkormányzat vállalja: térítésmentesen önálló irodát és Internet-elérhetőséget biztosít a szakembereknek. Jánossomorján várhatóan újra működhet a szolgálat, hisz itt e feltételek már fél éve megvannak – épp ezért a kényszerszünetet is furcsállta a helyi városvezetés. De az ország településeinek közel 20 százaléka nincs ilyen jó helyzetben, így többek között Várbalogon is kétséges a hivatal további működése.

A kis gazdálkodóknak nehézséget okoz a hivatal hiánya. Egyesek szerint egyenesen ellenük irányult az intézkedés, még akkor is, ha örömmel fogadták, hogy csak kényszerpihenőről van szó. Októberig ugyanis a helyi gazdáknak a mosonmagyaróvári központba kell menniük a sokszor mindennapos ügyintézés érdekében.

A falugazdász szakigazgatási mezőgazdasági feladatokat végez, így például az őstermelői igazolványok és az igen fontos támogatások ügyében is hozzá fordulhattak a gazdák. E mellett sokszor egyéb tanácsadásért is felkereshették a szakembert. A körzet falugazdásza Várbalogot, Jánossomorját, Hegyeshalmot és Újrónafőt is magába foglaló, 16 ezer hektáros területen dolgozik.

Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-