Több olyan osztályt is találunk a Körzeti Általános Iskolában, ahol a duplájára emelkedett a hiányzások száma, ám az összes jánossomorjai kisdiák is átlagban 20 százalékkal többször kerülte az iskolát az előző tanévben, mint korábban. A gyakran hiányos osztálylétszám megnehezíti a tanárok és diákok munkáját. Az iskola vezetősége az önkormányzat segítségével szeretne megoldást találni a problémára.

A tavalyi évben az eddigi többszörösére emelkedett az iskolai hiányzások száma Jánossomorján. Hogy mindezzel szemben a Körzeti Általános Iskola nem tud fellépni, azért van, mert nem igazolatlan, hanem igazolt hiányzásokról van szó. Az igazolatlan hiányzások esetében, amennyiben ezek száma meghaladja a tízet egy diáknál, a gyermekjóléti szolgálat kezdeményezésére a jegyző eljárást indíthat a szülők ellen. Így akár ötvenezer forint bírságot is kiszabhat számukra, amennyiben a családlátogatások alkalmával bebizonyosodik, hogy ők a ludasok a gyermek hiányzásait illetően. Azonban, amíg az igazolt hiányzások száma nem éri el a 250-et – és erre még helyben nem akadt példa –, akkor gyakorlatilag tehetetlen az iskola és a jóléti szolgálat.

Dupláztak

A problémát súlyosbítja, hogy nem pár renitens a hibás: általánosan nőttek a mulasztások. Ezt azonban esetleg járványok, más okok nem indokolják. Akadnak osztályok, ahol az ötszáz körüli mulasztott órák száma tavalyra meghaladta az ezret is – ez a környék településeivel összehasonlítva is kirívóan magas szám.

Összefogva

Bella Zsolt igazgató elmondta, minden olyan szervezetet illetve fórumot megkerestek már, akik segítségükre lehetnek. Az igazgató a hiányzások problémáját előterjesztette a legutolsó testületi ülésen, ahol a testülettel próbáltak megoldást találni. Egyértelművé vált, hogy csak összefogásban, az összes érintett fél bevonásával képesek orvosolni a problémát. Eszerint az iskola a szülői értekezletek folyamán felhívja a gondviselők figyelmét a hiányzások súlyosságára, hiszen elsősorban az ő felelősségük, hogy gyermekük tisztességesen végezze tanulmányait. Emellett a helyi gyermekorvossal is felveszik a kapcsolatot.

Orvosolnák

Dr. Kurunczi Károly polgármester elmondta, körültekintőbb orvosi magatartást és igazolás-kiállítást kérnének, illetve várnak el a helyi orvostól, orvosoktól. Az iskola már a gyermekjóléti szolgálathoz is fordult segítségért, ám a helyi képviselet, Csendes Király Viktória is tehetetlen, ha igazolt hiányzásokkal áll szemben.

Nélkül

Bár egyértelműen fontos szerepet tulajdonítanak neki a probléma megoldásában, Dr. Bács Ildikót, a helyi gyermek szakorvost még sem az iskola, sem az önkormányzat nem kereste fel. Szerinte a szülők, illetve a tanárok egyaránt felelősek a kialakult helyzetért. Mint mondja, a legkisebb rosszullét esetében is hozzá irányítják az iskolából a diákokat, természetesen szülői felügyelet nélkül. A gondviselő jelenlétének hiánya egyébként is jellemző, holott tizennégy év alattit az orvos meg sem vizsgálhatna e nélkül. Ellenőrzőt sem mindig hoznak a gyerekek, pedig úgy a szülők és az iskola is nyomon tudná követni a mulasztásokat. Bár a doktornő állítja, nem adja könnyen az igazolásokat, sok esetben nem tehet egyebet, hiszen bizonyos tüneteket, vagy azok hiányát nem tudja bizonyítani. Vagyis aki füllent a rosszullétéről, be is zsebelte a lógásra jogosító aláírást. Ezentúl azonban nehezebb dolga lesz annak, aki oktalanul szeretne kivenni néhány nap szabadságot. Dr. Bácsi Ildikó szerint, ha csökkenti az igazolt napok számát, illetve visszamenőleg csak egy napot igazol, mérséklődnek majd a hiányzások.

Az iskola vezetősége elmondta, rohamos csökkenést várnak a mulasztások számában ettől az évtől, ennek ellenére konkrét lépések még nem születtek. A haladást nehezíti, hogy mindegyik fél a másikban látja a megoldást. Abban azonban egyetértenek: közös feladatuk, hogy változtassanak a jelenlegi helyzeten, a gyermekek érdekében.

Harasztos Emese

-hirdetés- -hirdetés-