Nem volt nála személyi igazolvány, csak jogosítvány és lakcímkártya, így jogosan bírságolták meg a jánossomorjai férfit az osztrák rendőrök. Ezt állítja a JTV-nek a rendőrségi szóvivő.

Martin Huber, az ügyben illetékes neusiedleri körzeti rendőrfőnök televíziónknak elmondta, megkeresésünk után kivizsgálták az ügyet. A bírságoló osztrák rendőrök szerint a jánossomorjai férfi jogosítványt és lakcímkártyát mutatott fel nekik nickelsdorfban, az igazoltatás során. Ezek az okmányok pedig nem jogosítanak fel a határátlépésre. A szomszédba is csak útlevéllel, régi személyigazolvánnyal vagy új, kártya formátum személyivel és lakcímkártyával utazhatunk. A jogosítvány és a diákigazolvány csak belföldön alkalmas személyazonosításra.

Martin Huber elmondta, ilyen esetekben két lehetősége van a megbüntetettnek: Vagy a helyszínen fizet, vagy azt mondja, nem ért egyet az intézkedéssel és akkor kivizsgálják az ügyet. Az úr a fizetést választotta, de – a rendőrök szerint – felvetette: panasszal kívánt élni hazájában.

Csokán Csaba mosonmagyaróvári rendőrkapitány, aki korábban is nyilatkozott az ügyben, megerősítette az elmondottakat: „Amennyiben valóban az osztrák rendőrfőnök kolléga vizsgálati eredménye az igaz, akkor jogos volt a büntetés, hiszen a jogosítvány, vagy a magában a lakcímkártya nem alkalmas a határátlépésre. Ebben az esetben korrekt volt a rendőri eljárás.”

A megbírságolt jánossomorjai férfit azonban azóta sem sikerült elérnünk.

H.T.-V.V.

-hirdetés- -hirdetés-