Öt serleget hoztak el a jánossomorjai kutyatulajdonosok a mosonmagyaróvári országos kutyakiállításról. A Jánossomorján mostanában gyakran látott kutyás bemutatókkal ellentétben itt nem az ügyességi vagy engedelmességi feladatoké volt a főszerep, hanem az ebek szépségét pontozták.

Minden fajta kutyát be lehetett nevezni a szombati kiállításra: összesen közel háromszáz eb vonult fel a mosonmagyaróvári Kühne-pályán. Fajtánként értékelték a bírók a testfelépítésüket, a méreteiket, a mozgásukat, és még ki tudja hány külső jellemzőt, vagyis itt a szépség számított. Még azt is pontozzák ilyenkor, hogy milyen szöget zár be az állat lába a talajjal. Sőt a kutya nem lehet túl félénk, tudnia kell – úgymond – eladnia magát, szerepelni. „Mint a szépségversenyen a szépségkirálynőnek, a kutyának ugyanúgy mutatnia kell magát a bírónak és a közönségnek.” – mondja egy mosonmagyaróvári kutyatenyésztő, aki hét németjuhászt hozott a versenyre. A falka többi tagja otthon várakozik.

Egy fajtán belül többféle kategóriában indulnak ilyenkor a versenyzők: a tizennyolc hónaposnál fiatalabb korosztályon belül is megkülönböztetnek bébi, kölyök, junior és növendék korcsoportot. A tizennyolc hónaposnál idősebbek az úgynevezett nyílt osztályban indulnak, a hétévesnél idősebbek pedig a veteránok. A törzskönyv nélküliek osztálya a hobbi osztály. Sőt a kan és a szuka kutyákat is külön  pontozzák. A két leginkább elismert osztály a champion- és a munkaosztály. Előbbibe azok a kutyák tartoznak, amelyek már legalább hat ilyen versenyt nyertek a saját fajtájukban. Utóbbiak a képzett, munkára, engedelmességre nevelt állatok. Ilyen munkakutyákat lehet látni a mostanában Jánossomorján is gyakori kutyás bemutatókon, a helyi kutyaiskola jóvoltából. Ott az számít, hogy mit tud a kutya, mennyire tanulta meg az engedelmességi, vagy éppen az őrző-védő feladatokat, hogy tud együtt dolgozni a gazdájával.

Tíz fölött volt a versenyen a jánossomorjai résztvevők száma, ők majdnem mindannyian jó minősítést kaptak, és sokukat választottak győztesnek a saját kategóriájukban illetve korosztályukban. Serleggel jöhetett haza Sebők István, aki hosszú szőrű németjuhászával a második  helyezést érte el a hobbi osztályban. A veteránok közül Sipos Vera németjuhásza hozta el a győztesnek járó kupát. A második (kölyök) korcsoportban Jakab Patrik golden retrievere második helyezést ért el, Kelemen Márk leonbergere pedig harmadik lett. Szintén jánossomorjai kutya, Fehér János egyik cane corsója érdemelte ki a Mosonmagyaróvár Legszebb Kutyája címet.

jakabviktoria

-hirdetés- -hirdetés-