Bár nagymértékben csökkent a tanulók száma tavalyi évhez képest, a Központi Iskola tanévnyitó ünnepélyén mégis mintegy 350 diák vett részt. Az országos normával ellentétben, nálunk már szerdán becsengettek a Körzeti Iskola minden tagintézményében, akárcsak tavaly.

Még tart a nyár, a helyi általános iskolában azonban csengő szól. Nálunk augusztus 27-én kezdődött a 2008/2009-es tanév, 3 nappal korábban, mint országszerte. Ennyivel kurtította meg ugyanis a helyi nebulók vakációját az iskola vezetősége. A korai indítás azonban megtérül, hiszen később egyhetes síszünetet élvezhetnek tanulók és tanáraik egyaránt. A téli pihenő gazdasági szempontból sem elhanyagolható, a fűtés- és villanyköltségek nagy mértekben csökkenek.

Kompetensek leszünk

A tanév számos változással indul. A magyar közoktatásban évek óta hangsúlyt fektetnek a gyermekek kompetenciájának fejlesztésére, ám idén ezen belül egy új pedagógiai program, a nem szakrendszerű oktatás jelenthet kihívást diákoknak és tanároknak egyaránt. Ennek lényege, hogy a lexikális, tankönyvi anyaggal szemben a használható, tapasztalaton alapuló tudást, valamint a képességek és készségek fejlesztését teszik dominánssá. A változás az 5. illetve 6. évfolyamot érinti. A diákok órarendje nem változik, a meglévő tantervbe, annak pontosan 25%-ába kell beépítenie a pedagógusoknak a készségfejlesztő feladatokat. A program hatása valószínűleg évek múlva lesz csak érzékelhető.

Balra van az iskola, esze súgja: menj oda!

Mégsem tesznek így a jánossomorjai diákok. Az elmúlt évben 20%-kal nőtt az egy főre jutó mulasztások száma, ami igen magas, és általánosan igaz a diákságra. Nem emelhető ki egyetlen évfolyam sem, esetleg egy-egy tanuló. Bella Zsolt igazgató elmondta, megoldást erre a problémára csakis az Önkormányzattal (értve ez alatt a Gyermekjóléti Szolgálatot) és a gondviselőkkel együttműködésben találhatnak.  Az első fontos lépés az lenne, hogy a szülők létező elérhetőséget, telefonszámot adjanak meg, és így az intézmény bármikor kapcsolatba léphessen velük.
Szintén negatív tendenciát mutat az iskola tanulóinak száma, ez a folyamat azonban már 2004-ben elkezdődött. Idén mintegy 40, tehát majdnem kétosztálynyi gyerekkel kevesebben kezdik a tanévet. Jelenleg a mostani 8. évfolyam az egyetlen, ahol még 3 osztálytól köszönhetnek el az év végén. A mai mutatók szerint azonban a folyamat 2010-ben megtörik, innentől ismét növekedés várható.

Folyamatos felújítások

2004 óta ebben az évben végezték a legtöbb felújítási munkálatot az intézményben. A tavasszal újjáépült udvar mellett kicserélték a tornaterem öltözőinek nyílászáróit, valamint a Klafszky-tagiskola tornatermének az ablakait. A központi iskolában a főépület után most folyamatban van a konyha hőszigetelése és külső vakolása, valamint az alsós épület lapos tetőének a cseréje. A munkálatok összköltsége 20 millió forintra tehető, melyet a helyi önkormányzat finanszíroz.

Gyorssegély

Az árak folyamatos emelkedése mellett sokaknak okoz gondot a tanévkezdés. Egy diák számára a könyvek, füzetek és tanszerek összköltsége mintegy húszezer forintra rúg, ha csak a legszükségesebbeket számoljuk. Városunkban számos családban, összesen 51 gyermek után igényeltek rendkívüli segélyt. A tanulónként tízezer forint körüli összeget az Önkormányzat állja. Emellett minden köztisztviselő és közalkalmazott iskolás gyermeke után húszezer forint értékű beiskolázási utalványt kapott a hivataltól, melyeknek teljes összege több mint 2 millió forint. A nagycsaládosok illetve rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesültek számára idén is lehetőség volt ingyenes tankönyv igénylésére. A Körzeti Iskola tanulóinak több mint egyharmada jogosult erre a támogatásra.

Harasztos Emese

-hirdetés- -hirdetés-