A szokásos őszi feladatokkal foglalkoztak a képviselő testület tagjai legutóbbi ülésükön. A féléves értékelés mellett így szó esett például az oktatási intézmények új tanévre való felkészüléséről is.

„Az önkormányzat feladatellátáshoz szükséges tárgyi és személyi feltételek biztosítása megfelelőnek ítélhető” – áll a polgármesteri beszámolóban, amelyet az első félév gazdálkodási helyzetéről készített dr. Kurunczi Károly, és amelyet a testület elé tárt. A tájékoztatóból kiderült, a tervezett beruházások és felújítások megfelelően alakultak, a bevételek miatt sem lehet okunk panaszra. Működési kiadást szerencsére nem kell fejlesztési bevételből finanszírozni. A helyi adóbevételeket főleg az utakra fordítja a város, emellett jut az intézmények felújítására, karbantartására is.

Kevésből sokat

Az évi költségvetés kapcsán ismét porondra került a sportfinanszírozás. Fazekas Imre javaslatára végül a második félévre újabb hét millió forintot szavazott meg a testület a sport egyesületnek. A polgármester a baseball szakosztályt emelte ki, amely nagyon sokat tesz azért, hogy minél kevesebb pénzből működjenek.

Leváltak a rajkaiak

Harmadik napirendi pontként az oktatási intézmények új tanévre való felkészülését értékelték. Mint arról már korábban beszámoltunk, az óvodai csoportok száma ettől a tanévtől egyel nőtt, így 11 csoportban összesen 195 gyerek járhat majd a Jánossomorján óvodába. Az Alapfokú Művészeti Iskola életében szintén lesznek változások. Az öt éve Rajkával közösen működtetett intézmény társulási megállapodását a rajkai önkormányzat ugyanis felmondta, ami azt jelenti, hogy az ottani tagintézmény leválik. A rajkaiak egy úgynevezett Általános Művelődési Központot hoznak létre, amely ellátja majd a közoktatási és az alapfokú művészeti oktatással kapcsolatos feladatokat is. Kurunczi Károly megerősítette, a változás nem hoz működési zavart az intézmény életében, vagyis a tanulók észre sem veszik majd a különbséget. Az iskola vezetésének azonban a munkaerő gazdálkodása lényegesen nehezebb lesz – mondta el a testületnek az intézmény igazgatója, Dravetzky István, akinek a tervei között szerepelt, hogy a tanárok munkaidejének felét ettől a tanévtől Rajkán, másik felét pedig Jánossomorján töltsék le. Erre azonban így nem nyílik lehetőség, vagyis több tanár továbbra is csak félállásban dolgozhat majd. Nem a leválásnak betudható, de megszűnhet az intézményben a modern tánc szak is, ha oktató nélkül maradt az iskola. Ebben az esetben a jövőben néptánc szakot terveznek, igaz várhatóan csak jövőre. A fejleményekről hamarosan tájékoztatást ad az intézmény.

Szépen kezdenek

A Körzeti Általános Iskola vezetője, Bella Zsolt bizakodva néz a következő tanév elé, hiszen nagyon sok újítás történt az utóbbi időben az intézmény épületein. Megújult a főépület, a homlokzat, a szigetelés és a konyha is elkészül szeptemberre. Ami a kompetencia mérések eredményeit illeti, kiderült, hogy nem voltak kiugró eredményeink, de a továbbtanulási mutatókat nézve versenyképesnek mondhatók a tanulók. A kitűnő tanulók száma is nőtt, míg e emellett a bukások száma csökkent. A központi iskolában a tanulmányi átlag 3,5.

Közmeghallgatás lesz

A kistérségi ügyek és az ingatlanügyek mellett a képviselők beszéltek a veszélyeztetett ivóvízbázis kiváltással kapcsolatos projektről is, ami immár újabb fordulóhoz érkezett, így fontos, hogy a lakosság is megismerje a terveket. Ennek érdekében a következő testületi ülés után, ami szeptember 24-én lesz, közmeghallgatást tartanak. 18 órától várják majd mindazokat, akik a projekttel vagy más közérdekű témával kapcsolatban kérdezni szeretnének, vagy véleményüket akarják a nagyközönség és a testület elé tárni.

Mi lesz a gazdákkal?

Kurunczi Károly a képviselők figyelmét felhívta arra is, hogy központi intézkedésre megszüntették a falugazdászi ügyfélszolgálatot településünkön, ami igen komoly gondot okoz, hiszen nagyon sok helybelinek lenne szüksége rá. A polgármester felvetette, akár anyagilag is támogatnák, hogy a szolgáltatás működhessen településünkön, ám egy ilyen megoldásnak még alaposan utána kell járni, hogy milyen formában lehetne megoldható.
A vidámabb témák közé tartozott a szeptemberi városi napokról szóló beszámoló. A háromnapos rendezvénynek már nagyjából összeállt a programja. Többek között helytörténeti vetélkedővel, erős ember bemutatóval és Szekeres Adrienn koncerttel készülnek a szervezők.


Medgyesi Kata

-hirdetés- -hirdetés-