A szervezők ezúttal a lehető legjobban felhívták a figyelmet arra, a rendezvény a pusztasomorjai búcsút megerősíteni hivatott, nem pedig elhalványítani. Újra főként hazai produkciókkal sikerült megtölteni a plakátot, és szórakoztatni több száz helyi lakost: Túl vagyunk a negyedik Gödör Napokon.

A legnagyobb változás a kissé elfordított színpad volt az idei Gödör Napokon, ami a hagyományteremtési szándékot is megfúrhatja. A programok és főként a hangulat azonban nem volt felforgató, a szép idő is sokakat kicsalt a szép ződ gyepre.

Keddi péntek

A kedd a táncosokkal kezdődött. A fúvószenekar igencsak dicséretes módon a csinos és ügyes pázmándfalui hölgyekkel ápol kapcsolatot, így sokszor láthatjuk őket városunkban. Így volt ez egy újabb közös fellépésen is a fesztiválnyitó programon. De a fiatalabbak is képviseltették magukat. A Pulzus tánccsoport és a Cintia Wellness Club is kiváló és a közönség tenyerét megpirosító műsorral állt deszkákra.

A karaoke első fordulója nagyjából tíz dalt hozott, szinuszgörbe-szerű színvonallal. Folytatása következik, gondolták akkor még, sokan – főleg a fellépők – örömmel, sokan félve.

A keddi hangulatmegveszekedtetésről a cserepadról kiegészült helyi színjátszók gondoskodtak. Sláger Partijuk feljebb emelte a lécet a karaokenál, de bebizonyosodott: nem kell hibátlan produkció ahhoz, hogy a helyi közösség kellemes hangulatban örüljön magának. Biztonsági törekvésként a repertoárban a TNT-től a Hungáriáig felsorakozott minden Harsányi Leventéhez méltó szám – kedves, lelkes előadásmóddal.

Szabad szerda

Új nap virradt, de még sokakat ott talált a Gödörben, a hajnalig tartó nosztalgia bulin. Meg is sértődhetett, mert duzzogni a felhők mögé bújt, így izgulhattunk, leszakad-e az ég a délutáni-esti programokon. Végül is kegyelmet kaptunk, és újra lendületes deszkadöngetés köszöntötte a csütörtököt. De előtte még akadt egy s más.

A kísérő programok is sikert arattak, és itt nem csak a sült malacra gondolunk. A népi játszótér nagy kedvence lett a kicsiknek, a kosárringlispíl, az íjászat, a zsákbamacska és a fajátékok egyaránt. Akadt bátor lurkó, aki a légvár óriásgorillájától sem ijedt meg, de a lovak is megjárták a magukét a picikkel.

A “karaoke kettő – az ítélet napja” érdeklődés hiányában elmaradt, bár a keddi vékonyka felhozatal után ez nem annyira meglepő. Talán érdemes lenne elgondolkodni azon, hogy a midire dalolós banzájokat ne délutánra, hanem az éjszaka közepére tegyük, amikor is sokkal több, kellő bátorságot és sört magába öntött megasztár énekel rendszeresen a színpadon. A karaoke helyett két jánossomorjai önként jelentkező töltötte ki az időt, igen szabad stílusú táncműsorral.

A Cintia Wellness Club e napra is tartogatott koreográfiákat, Óvári rugólábúakkal is kiegészülve: értékelése lendületes, ügyes, meg nem utolsó sorban kedves és mosolygós. A taps sem maradt el, hiszen délután már-már tömegnek sűrűsödött be a nézősereg.

A nyugdíjasklub kimondottan erre az alkalomra készült már nyáron, meg is lett az eredménye: kiváló műsort adtak, mondhatni ők alapozták meg az aznapi buli hangulatát. Rappeltek, arról filozofáltak, hogy a gólya hozza-e a gyereket, vagy a zöld sezlony, de belefért még több huncutkodás és csipkelődés is. Tehát mindent kapott a közönség, amit elvárhat egy ilyen fiatalos stílusú társaságtól. Azt akár vastagon alá is húzhatjuk, hogy a művek java saját szerzemény volt. Szóval vastaps és teljes siker.

Még öt másodperc!

Aztán jött a Tornado, élén Szabó Mátéval, aki a kínai piacon vett Rózsa Györgye a hazai televíziós játékoknak, nochdazu színész. Ők kedvesebbek és helyesebbek voltak inkább, mint tehetségesek. Még szerencse, hogy a playback miatt ritkán tévesztettek szöveget. Bár a tizenévesek körében nagy sikert arattak, sőt, színpadra is hívták a serdülőket, így a latin muchók között a gyerekek is megmutathatták, hogy mitől döglenek a spanyol bellák.

A musical estet Brasch Bence és Major Tamás testesítette meg Mosonmagyaróvárról. Jöttek is sorra Rómeó és Júlia, Jézus Krisztus Szupersztár és a közönségkedvenc Aladdin. A tetszés megvolt, ám közönségénekeltetés nem nagyon ment.

Ezután a kis csúszást beugrós bohócunk töltötte ki, aki délután még panaszkodott, hogy nem jutott neki műsoridő. Most boldoggá tették, ahogy ő is a kicsiket.

A hazai fesztiválpiacon korábban ritkán kapható néptánc most is tetszetős volt. A Lajta Néptánc-egyesület színvonalas koreográfiákat hozott fiatal táncosaival. Igaz a nép(i)es csoportnak a kicsi színpad azért feladta a leckét. Hozzá kell tennünk azt is, hogy bár késtek, itteni fellépésük előtt adták elő Mosonmagyaróváron a vadonatúj János Vitéz című produkciójukat, és nagyon nehezen engedte el őket a közönség.

Az idén valójában sokat vállaló helyi felnőtt színjátszók a szerda estét sem hagyták ki: Vásári komédiával léptek a közönség elé. Három vidám, pikáns jelenetet láthattak a megtömött padsorok. Bár a hangosításnak feladták a leckét, végül, akik igazán kíváncsiak voltak, így is élvezhették a mókát. A társaság ezzel újdonságot hozott az évek során megszokott műsorok közé, amit a közönség egyértelműen értékelt.

A szervezők idén nagy gondot fordítottak a búcsú és Gödör Napok összekapcsolására, hiszen tavaly akadtak olyan – talán nem egészen tisztán szóló – hangok is, amelyek szerint a Gödör Napok megöli a pusztasomorjai búcsút. Idén több téren is igyekeztek ráébreszteni az embereket arra, hogy inkább megmenti. A csütörtök hajnalig tartó búcsúi bál már elnevezésében is ezt a párhuzamot erősítette, ráadásul a mulatás is méltóvá vált az évek során Somorján megszokott báli hangulathoz.

Még az összegzéshez tartozik, hogy bár csiszolgatni való akad jövőre is, a Gödör Napokon a jánossomorjai produkciók is kellemes szórakozást nyújtottak a közönség többségének.

Medgyesi Kata – Hauptmann Tamás

-hirdetés- -hirdetés-