Tizenhat gyerek vett részt a JSE idei focitáborában. Az esők miatt egy héttel elhalasztották a rendezvényt, így több vendég sem tudta megtartani edzését. Ám a foglalkozások sikeréről például a legtöbb Bajnokok Ligája mérkőzést játszott magyar: Korsós Attila is gondoskodott, aki elárulta, bár visszavonult, most újra a gyepre menne, pont a gyerekek miatt.

A szombaton lezárul hét sikerét mi sem mutatja jobban, hogy akadt olyan gyerek, aki már most elküldte a nagypapáját, hogy befizesse a jövő évi tábort – meséli nevetve Tesch Ferenc elnök. E mellett persze az is fontos, hogy a tizenhat gyermek között olyanok is voltak, akik eddig nem is jártak utánpótlás-edzésekre, csak a barátokkal fociztak. Közülük hármat le is igazolt az egyesület.

Kényszerű, ám jó csere a végén

Bár a szervezők több neves labdarúgót is elhívtak egy-egy napra, voltak, akik nem vállalták az új időpontokat, hiszen a tervezetthez képest egy hetet csúszott a tábor a rendkívül esős időjárás miatt. Az utolsó pillanatban derült ki: Kiprich József, a 70 mérkőzésén 28 gólt szerző legendás válogatott sem tud kitűzni „esőnapot”. Helyette idősebb Mörtel Bélát sikerült megszereznie az egyesületnek. A kilencvenes évek elején Mörtel a Rába ETO egyik legeredményesebb játékosa volt, gólkirályként végzett a Debrecen bajnokcsapatában és Svájcban is légióskodott.

Korsós újra fűre lépne

A hét másik sztárja természetesen Korsós Attila volt. A máig legtöbb, 22 Bajnokok Ligája mérkőzést játszó magyar labdarúgó a Sturm Gratzzal és a Rapid Wien klubbal járta meg a világ focijának elitjét. A most 32 éves, még ereje teljében lévő többszörös magyar válogatott, Grúzia elleni parádés góljára még sokan emlékezhetnek. Korsós azonban mára teljesen elvonult a magyar labdarúgástól – mint nyilatkozta belefáradt a körülményekbe. Jánossomorján azonban lelkesen tartott edzést a lurkóknak. Nem véletlenül: „Eddig elkerültem a labdarúgást, ám épp most akarok új életet kezdeni: a tervek szerint az ETO-ban dolgozom majd a kis focistákkal. Az utánpótlással való foglalkozás számomra nagyon hálás feladat, hiszen szeretem a gyerekeket.”

A táborról elmondta: a technikákból, ha nem is sokat, pár apróságot azért meg lehet mutatni egy rövid edzésen is. A gyerekek számára azonban a nagyok példája is döntő lehet. De több táborlakó elmondta, Korsós Attilát megfigyelve sokat tudtak tanulni.

Játékon a hangsúly

Az egy hétig tartó foglalkozásokat Király „Kiru” József a nagy csapat edzője vezette, aki az őszi idénytől az utánpótlással is foglalkozik a JSE-nél. Elmondta, a táborban a fejlesztéssel is törődtek, azonban nem ez a hangsúlyos: „A legfontosabb, hogy a gyerekek játékosan töltsék az időt, jól szórakozzanak, és ezáltal kedveljék meg a labdarúgást. A nagyok példája pedig motiválhatja őket – mondta az edző.

A kicsik délelőttönként edzésen vettek részt, majd az egyik helyi étteremben elköltött ebéd és egy fagyizás után kora délután szabadon játszhattak. Azonban a ping-pong és a pihenés helyett legtöbben ekkor is csak fociztak. A napot egy levezető, fejlesztő edzés zárta általában, délután négykor. Ám egy napot a lipóti strandos is eltöltöttek a gyerekek, a fürdés mellett azonban itt is edzettek. A tábort egy mosonmagyaróvári utánpótlás-csapat elleni mérkőzés zárta szombaton, ahol a mieink 5-3 arányú győzelmet arattak.

HT
-hirdetés- -hirdetés-