Másfélszeresére nőtt a vagyon elleni bűncselekmények száma Jánossomorján az első félév rendőrségi mérlege szerint. Ennek jó része az önmagukat házalóknak kiadó tolvajok számlájára róható, aki főként a pusztasomorjai városrészen jártak sikerrel.

Vámos Istvánné, akinek édesanyja Pusztasomorján él, elmesélte, az idős nénit is megpróbálták rászedni a házalók régebben. „Hát bizony két éve voltak itt nála is, az egyik kérdezgette, hoyg mit főz, meg hasonlók, csak hogy elterelje a figyelmét… még szerencse, hogy az anyu egy kicsit talpraesett, annak ellenére, hogy kilencven éves, és elhajtotta őket. Az egyik elment, ám amikor bement a szobába, és leült, akkor vette észre, hogy a másik ember ott volt az ajtó háta mögött.

Hasonló élménye azonban a közelmúltban egyre több lakosnak lehet a békésnek látszó pusztasomorjai településrészen. A helyi rendőrőrs féléves statisztikáiból ugyanis kiderül, tavaly az első félévben 14, míg idén 22 személyi javak elleni bűncselekmény történt a városban. Ez majdnem 60 százalékos növekedés, melynek jó része az önmagukat házalóknak kiadó besurranó tolvajoknak köszönhető, akik leginkább Pusztasomorja idős embereinek bizalmát használják ki. Az adatok mellett azonban a helyi lakosok is érzik, hogy valami megváltozott.

Bizalmatlansági indítvány

– „Már nem tartunk össze, mint annak idején -mondja Hegedűs Béláné – A faluban is csak köszönünk egymásnak, de nem engedem be a házba, mert nem bízok meg benne, hiszen nagyon sok az idegen. Hiába lakik itt régebb óta, meg hiába beszélgetünk, azért akkor sem bízok meg benne.” Horváth Ferenc is úgy érzi, bizalmatlanok lettek az idegenekkel. –„Az ember szívesen beszélt velük, meg is állt, de most úgy van, ha becsönget, hát barátom légy szíves menjél, nem tárgyalok veled!”

Jánossomorja – nyílt város

A helyi rendőrőrsön elmondták, a változás a határok megnyílásának köszönhető, hiszen korábbi zsáktelepülésünkről ma már akár Ausztria felé is kereket oldhatnak a néha Szlovákiából, vagy akár messzebbről érkező bűnözők.

Thury Jenő alezredes őrsparancsnok felhívta a figyelmet arra, hogy az országot mára behálózó autópályákon egy alföldi csoport két-három órán belül meg tudja lepni egy másik országrész településeit, ott gyorsan elkövetik a bűncselekményt, majd sebesen visszavonulót fújnak. Erre már nálunk is volt példa.

Több erőszakosság

A januárban nyílt rendőrőrs kimutatásában akad még változás a tavaly félévihez képest. A személyi elleni bűncselekmények száma egyről hatra nőtt, közülük négy erőszakos eset. Ezek elkövetői szinte minden esetben több éve itt lakó helyeik voltak. Az okokat a társadalmi problémákban látja a parancsnok.

Városunk környékén amúgy a fémtolvajlás és a gázolajlopás a sláger jelenleg, olyannyira, hogy osztrák területekre is átjárnak az elkövetők. De a terménylopás, és a téli időszakban a falopás is adott munkát a rendőröknek.

Iszik és vezet

A közlekedési kihágások is szaporodtak. Csak ittas vezetőből hetet állítottak meg rendőreink. Több esetben osztrák állampolgár volt az elkövető. E területen jelent hasznot, hogy mára a régi 5 helyett 10 rendőr dolgozik Jánossomorján, így kevesebb kihágást marad büntetlenül.

Mindezek ellenére nem tartozunk a bűnügyileg fertőzött települések közé. Megyénk rendőrei az országos átlagnál jobb felderítési mutatókkal rendelkeznek.

HT

-hirdetés- -hirdetés-