Egyiptomi hieroglifákat állítottak ki Jánossomorján. De ókori saruk, festmények is szerepeltek a Kozma Galéria legújabb tárlatán, amiket a Kármentő Egyesület alkotótáborában készítették a kisgyerekek.

A zsongó kézműves tábor lakói fúrnak, faragnak, festenek stábunk odaérkezésekor is. Péntek van, utolsó napjához ért az egész heti foglalkozás. A kis Huftlesz Petralelkesen sorolja a teendőket: A papírt összevágtuk, beáztattuk és másnapra kis cafatokra összetépkedtük, bekevertük tapétaragasztóval, a tanárok összeturmixolták, szűrővel leszűrtük, kinyomkodtuk belőlük a vizet és formákba tettük. Így készültek a papirusztányérok, amiket aztán ki is festettek a gyerekek. De több más tárgy, festmény, és rajz is készült, ami az ókori Egyiptom történetével, motívumaival kapcsolatos.

A szintén táborlakó Fördős Róbert is beszélt a már végrehajtott és a még a listán lévő igen komoly feladatokról: Elsőnek agyagedényeket csináltunk, kanópuszedényt, utána papiruszt, aztán jött a saru, ami nehezebb volt, most következik a kötél, kővágás, és utána  a dobozpiramis!”

De nyakláncok és egyiptomi mintákkal díszített pólók is készültek és az íjászkodást is ki lehetett próbálni. A munkával pedig tanultak is a kicsik, hiszen a tábor célja a készségfejlesztés mellett az ismeretterjesztés is volt. A foglalkozások sikeréhez tartozik, hogy 36 kisgyermek szorgoskodott egy héten keresztül a régi Karner iskola épületében.

Szilágyi Dániel táborvezető elégedett a gyerekek hozzáláásával. „Gyereke válogatja, valamelyik az egész nap dolgozik, mint a gép; annyira lelkes, valaki meg már délután inkább mással szeret foglalkozni. De alapvetően nagyon sikeres a tábor, ez abból tűnik ki, hogy rengeteg tárgy készül el, és amíg nem fejezik be, addig maguk a gyerekek sem elégedettek.”

Az egyhetes tábor alkotásait még péntek délután a Kozma Galériában megtekinthettek a szülők és a városlakók is. A tárlatot azonban csak az akkor megjelentek láthatták, mivel a gyerekek az elkészített munkákat haza is vihették. Az egyesület jövő nyáron is hasonló alkotótábort tervez, más témakörben.

VV.

-hirdetés- -hirdetés-