Nyári szabadáguk előtt még jó néhány kérésben döntöttek a képviselők. A szokásos évi beszámoltatások mellett, amelyet a gáz- és a vízszolgáltatótól vártak, megszavazták például a somorjai temető ravatalozójának megújítását és a Klafszky tagiskola részleges rendbetételét.

Számonkéréssel indult a nyári szünet előtti utolsó testületi ülés. Igaz, nem a szó szoros értelmében, hiszen beszámolókat hallgathattak meg a képviselők. Először Fábián János az Égáz-Dégáz Zrt. képviselője ismertette társaságának működését, majd a képviselők kérdezhettek. Szerették volna tudni például, hogy a meghibásodások száma átlagosnak mondható-e, illetve, hogy mennyi a fogyasztók száma egyáltalán. A jelenlévő képviselő nem tudott válaszolni ezekre a kérdésekre sem, nemhogy arra, hogy mekkora üzlet Jánossomorján a gázszolgáltatás, ám azt ígérte, pótolja a hiányosságot.

Tere-fere, fogadom

A Pannon Víz Zrt. beszámolóját olvasva még több kérdést szegeztek a képviselők a megjelent másik szakembernek, Granát Károlynak, aki 100 milliós nagyságrendű beruházással kecsegtetett. Ilyen összegben terveznek ugyanis az elkövetkezőkben fejlesztéseket, ami természetesen nem mind Jánossomorján valósul majd meg, de azért nekünk is jut belőle. A társaság a helyi telepére például új eszközöket vásárol, és elkészül egy levegőztető medence is. Emellett elkészítik az üzemmérnökség már a tavalyi évre beígért akadálymentesítését is. Az ígéretek sorát gyarapította az is, hogy a vállalat minden új csatornára csatlakozónak fél áron biztosítja a bekötést. Ha ehhez hozzávesszük az önkormányzat két éve bevezetett azon kedvezményét, amelyet a csatornától 40 méternél messzebb lakóknak biztosít, akkor már valószínűleg azok is motiváltak lehetnek a csatlakozásra, akik ezt eddig az anyagiak miatt nem tehették. A képviselők kíváncsiak voltak arra is, vajon a társaság felkészült-e vízbázis kiváltására, amelyre Jánossomorja régóta pályázik, és ami úgy tűnik, most tényleg révbe ér. A képviselő, mondhatjuk, kitért a válasz elől, hiszen mindössze annyit közölt, hogy hallottak már róla, ismerik a tervet és tudják is, hogy mire van szükség. Konkrétumokat azonban csak a Zrt. vezetőitől várhatunk.

Dől a lé…

A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás tavalyi évértékelésével kapcsolatban szó esett többek között a folyékony hulladék gyűjtésére és ártalmatlanítására kiírt pályázatról, ami eredménytelenül zárult. Vagyis Jánossomorján még mindig mintegy 300-400 család van, amely még nem csatlakozott a csatornára; és vagy nem tudja elszállítani a szennyvizét, vagy ha igen, akkor azt nem hivatalosan teszi. Ez patt helyzet – jegyezte meg a polgármester, aki a határban, csatornákban landoló szennyvizekre is felhívta a figyelmet.

Egyéb ügyek?

Egy új utca is született a legutóbbi testületi ülésen. A Sipőcz István utca folytatásának kereszteléséről döntöttek a jelen lévő képviselők, akik végül Balsay Sándor ötletét díjazták, így az utca a Pacsirta nevet kapta.

Az Aranykapu óvoda alapítványt szeretne létrehozni, amelyet a város vezetői 100 ezer forinttal támogattak. Az óvodával kapcsolatban az is kiderült hogy egy új, félnapos csoport indulhat ősztől, 20 kisgyermekkel. (Lásd bővebben Csoport indulj! című cikkünket!)

Nem várhatunk vele

Dr. Kurunczi Károly polgármester végül két sürgető felújításra is felhívta a képviselők figyelmét: Az egyik a pusztasomorjai ravatalozó és a lélekharang rendbetétele, a másik pedig a Klafszky tagiskola felújítása. Ez utóbbira ugyan a tavalyi sikertelen kísérlete után ismét pályázik majd a város, de a vizesblokk rendbetétele már nem várhat tovább. Ugyanez a helyzet a tornaszoba ablakával, ami balesetveszélyes, így már őszre mindenképpen ki kell cserélni. Emellett a pincerészben kialakítanak két foglalkoztató szobát is. A kisebbikben egyéni és kiscsoportos órákat tarthatnának, a nagyot pedig a napközisek vehetnék birtokba. Ide ping-pong asztal és más sporteszközök, játékok kerülnének. Mindkét javaslatot egyhangúlag támogatták, így a ravatalozó renoválása és egy új harangláb elkészítésre 3,5 millió forintot, míg a szentpéteri iskola rendbetételére 5 millió forintot költ majd a város.

Medgyesi Kata

-hirdetés- -hirdetés-